Залагат 100 млн. лири срещу Брекзит

Залагат 100 млн. лири срещу Брекзит | StandartNews.com

55% гласуват за оставане, сочи най-оптимистичната прогноза

Референдумът за членството на Великобритания в ЕС е най-голямото събитие извън спорта за британските букмейкъри. Залозите за него са около 100 милиона британски лири, съобщи в. "Гардиън". В деня на гласуването залозите продължаваха, докато милиони британци си проправяха път към урните през локви и наводнени улици. Лошото време в някои райони на страната не спря ентусиазма на хората да гласуват, резултатите ще са ясни днес сутринта.
Над 100 милиона лири ще достигнат залозите до края на гласуването, прогнозираха днес британските букмейкъри. Около една трета от тях се правят именно в деня на вота, посочи вестникът. "Това е най-голямото неспортно събитие, което хазартната индустрия е виждала. Референдумът за ЕС изпреварва миналогодишните парламентарни избори и референдума за независимостта на Шотландия", посочва Маню Шадик, шеф на отдела за политически залози в букмейкъра "Ладброкс". От компанията "Уилям Хил" изчисляваха днес, че залозите са достигнали 70 милиона паунда. Около 20 млн. от тях са направени чрез традиционни букмейкъри, а останалите - чрез платформи като "Бетфеър". Въпреки липсата на изразен фаворит в предизборните проучвания, букмейкърите определиха по-големи шансове на кампанията за оставане в ЕС. Не липсваха обаче големи залози както за оставането, така и за излизането от съюза. Така например в "Уилям Хил" е направен единичен залог от 100 000 лири, че Великобритания ще остане в ЕС, както и залог от 10 000 лири, че ще си тръгне. И двете предположения са на жени от Лондон, които никога преди това не са участвали в залагания. Други букмейкъри също разкриват, че имат залози от по над 10 000 лири.
Междувременно изборният ден не премина без трудности, след като поройни дъждове наводниха югоизточната част на Великобритания, включително столицата Лондон. Няколко избирателни секции бяха принудени да затворят, а други бяха наводнени, но продължиха да работят. Автомобили и превозни средства от градския транспорт бяха потопени във вода по улиците, а спасители трябваше да изваждат хора с лодки от домовете им. Няколко линии на метрото останаха затворени, влакове закъсняха. Транспортът до летище "Гетуик" също бе затруднен. Наводненията обаче не изплашиха повечето избиратели, ентусиасти обуха гумени ботуши и нагазиха във водата, за да стигнат до секциите си. Очакваше се избирателната активност да достигне 67%.
Не липсваха и дребни инциденти, свързани с изключително оспорвания вот. Активисти на компанията за излизане от ЕС призоваха поддръжниците си да си носят собствени химикалки и да се уверят, че това, което отбелязват като отговор, не може да бъде изтрито или променено. В една от секциите дори била повикана полиция заради активистка, която услужвала със своята химикалка на гласоподавателите. От кампанията за Брекзит се опасяват, че правителството може да подмени вота им.
Часове преди края на гласуването повечето допитвания сочеха победа на лагера за оставане в ЕС, но анализаторите се изказваха предпазливо заради близката подкрепа и за двата лагера. Най-оптимистичното проучване сочеше победа с 55% за привържениците на ЕС срещу 45% за Брекзит. Повечето от останалите допитвания обаче предвиждаха по-малки разлики, в рамките на статистическата грешка.

Защо британците гласуват в четвъртък

В страна, където традициите се измерват с векове, тази е относително нова - британците гласуват на избори и референдуми в четвъртък "едва" от 1935 г. Любопитното е, че до 2011 г. няма ясен отговор защо е така.
Според някои мотивите са съвсем прагматични. Резултатите стават известни в петък, през уикенда победителят сглобява правителството и в понеделник всички започват работа. Други казват, че така избирателите взимат решението максимално далеч от неделята, когато църквата може чрез сутрешната проповед да повлияе на мнението им. Но днес англиканската или католическата църква изобщо не е политическият фактор, който е била в миналото. Трети обръщат внимание, че за повечето британски градове четвъртък е пазарен ден. Така компаниите спират работа малко по-рано, в градовете се стичат повече хора от околността и е удобно да бъдат приканени и да се отбият да гласуват. Четвърти сочат доста банална, но разумна от гледна точка на политиците, причина. В петък се раздавали чековете със седмичната заплата на работниците и мнозина от тях веднага след работа отивали в кръчмата, откъдето не можеш да ги измъкнеш до понеделник (поне). Разбира се, има и шеговити обяснения като това, че трябва да има време победителите да се напият от радост, а победените - от мъка, да изтрезнеят и в понеделник всички да се хванат отново на работа.

Германци: Ще пропием чай, ако останете

Германският "Билд" публикува 10 обещания към британците, които ще изпълни, ако страната реши да остане в ЕС. Така вестникът се опита да "подкупи" британските граждани да подкрепят желания от Германия изход на референдума.
На първо място "Билд" обещава, че ще признае спорния гол на Джефри Хърст на световното по футбол през 1966 г., осигурил победа на англичаните. И до днес германците оспорват гола. Ще спрем да се шегуваме с ушите на принц Чарлз. Ще спрем да използваме слънцезащитен крем на плажа от солидарност с вашите изгаряния. Ще ви запазим място на шезлонгите с нашите хавлии. Ще въведем почивки за чай. Ще си върнем часовниците с час назад, за са сме във вашето часово време. Няма да вкараме гол при продължения с дузпи, когато играем с вас, за да стане по-вълнуващо. Ще изпратим селекционера Йоаким Льов да охранява кралските ви бижута. Ще забраним пяната на бирата. Ще дойдем всички на 100-тния рожден ден на кралицата, обещава вестникът.

Оптимизъм на борсите, паундът скочи

Оптимизъм и ръст белязаха днешния ден на европейските борси, като британската лира достигна най-високата си стойност от 6 месеца насам, съобщи в. "Гардиън". Въпреки че резултатите от референдума ще станат ясни най-рано днес, днес инвеститорите бяха уверени, че изходът от него ще е положителен за тях - оставане в ЕС, след като последните проучвания показаха такава тенденция.
Британския паунд спечели 1,5% и достигна най-високата си стойност спрямо долара от декември 2015 г. - 1,439 долара за лира. Индексът на лондонската борса FTSE 100 достигна двумесечен връх с ръст от 1,5%. Положително бе движението на индексите и на пазарите в Германия и Франция.

Актриса агитира гола за излизане

Актрисата Елизабет Хърли се съблече гола, за да привлече вниманието на избирателите към британския референдум, съобщи в. "Дейли Мейл". В деня преди допитването бившето гадже на актьора Хю Грант пусна в социалните мрежи своя снимка, както майка я е родила, покрита само с възглавница в цветовете на британския флаг.
Актрисата обяви, че подкрепя излизането от Европейския съюз. Въпреки това обаче тя призова всички имащи право на глас да го упражнят, независимо коя позиция подкрепят.
"Всеки глас е от значение. Гласувайте, независимо от това каква е позицията ви. Лично аз ще гласувам за излизане от ЕС", пише Хърли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай