Закон за амнистия на задържани протестиращи гласуваха в Киев

Закон за амнистия на задържани протестиращи гласуваха в Киев | StandartNews.com

Киев. Депутатите в украинския парламент гласуваха закон за амнистия на задържаните протестиращи на Евромайдан. Това стана без обсъждане в парламента. Опозицията обаче го отхвърли категорично.

Арестуваните демонстранти няма да бъдат съдени само, ако протестиращите опразнят няколко места, които окупираха през последните дни в Киев и други части на страната. Това е едно от условията, които постави властта.

От опозицията заявиха, че подобно искане е изнудване и хората няма да опразнят улиците скоро. Протестите на площад "Независимост" ще продължат, каза късно снощи лидерът на опозиционната партия "Свобода" Олег Тягнибок. "Майданът няма да се разотиде", каза още той.

"С приемането на дадения закон управляващите искат да прехвърлят на нас отговорността за ситуацията в държавата", продължи Тягнибок. Той, Виталий Кличко и Арсений Яценюк отидоха на площада в Киев, за да разговарят с протестиращите.

Очаква се днес парламентарната асамблея на Съвета на Европа да обсъжда тежкото положение в страната. Върховният представител на Европейския съюз Катрин Аштън ще даде пресконференция за ситуацията в Киев.

Ще има финансови санкции за Украйна, в случай, че насилието отново ескалира. Това съобщиха от администрацията на президента Барак Обама снощи.

84 на сто от руснаците смятат случващото се в Украйна за държавен преврат, сочи проучване на общественото мнение в Русия. Само 4 на сто смятат протестите в Украйна за "мирни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай