Захарова в атака, кой поръча изгонването на дипломатите

Говорителят на руското външно министерство с коментар на новината за изгонването на 70 руски дипломати

Захарова в атака, кой поръча изгонването на дипломатите | StandartNews.com

„Това, което дойде вчера от политическите кулоари на българските властови институции, не беше направено в интерес на България и нейните граждани, а по заповед на външни сили". Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в коментар на новината за изгонването на 70 руски дипломати от нашата страна.

Според Захарова външни сили, „под фалшив претекст, се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Решението на България е „опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог. Ние сме убедени, а и аз бих желала хората в България да чуят това: никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи. Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ”, смята Захарова.

Тя подчертава, че Москва си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер.

Решението за изгонването на руските дипломати от България по всяка вероятност е взето „далеч на запад”, заяви и председателят на Комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки.

„Боя се, че то е пренасочено към София. Жалко, много жалко. Няма основания за това”, каза депутатът, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че Русия има "реални, а не изсмукани от пръстите въпроси към българската дипломатическа мисия". Според него подобно отношение между държави, които традиционно са имали сериозни връзки и активно икономическо и културно сътрудничество, не е в реда на нещата.

Случилото се в София показва мащабите на натиска срещу Русия, допълни Слуцки.

Той подчерта, че в България има стотици здравомислещи политици и общественици, журналисти и учени, които подкрепят съвършено различна, конструктивна позиция по отношение на контактите с Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай