Вторник,

Заев: С новото правителство в България е възможно решение

От: Мартина Суботинова -
Заев: С новото правителство в България е възможно решение
A
A
A

Македонският премиер Зоран Заев заяви в интервю за "Дойче Веле", че се надява на решение на спора с България с новото правителство в София. Ако това не стане, той пожелава късмет на Албания в продължаването сама по европейския път.

"Голямо е разочарованието и травмата сред гражданите след блокадата на европейския път на Северна Македония, но страната няма да търси алтернативи", заяви премиерът в интервю за предаването "Конфликтна зона" на "Дойче веле". В него Заев говори за шансовете за разрешаване на спора с България, предстоящото преброяване, корупцията в страната и опасността за региона, ако забавянето на евроинтеграцията продължи.

"Оптимист съм, защото по време на последното ни посещение на 17 юни се срещнахме с всички официални лица в България, президента, министър-председателя, министрите и предложихме решения на всички отворени проблеми. И имаше цялостно потвърждение на това, но необходимостта от политическа власт в България остава. Затова съм оптимист и мога да заключа, че продължаваме да бъдем приятелски настроени, защото ние сме първи съседи и е нормално да осигурим по-добро бъдеще на нашите млади хора, да не грешим в тази посока. Затова вярвам, че след сформирането на новото правителство (в София) е възможно решение", подчерта македонският премиер.

Въпреки че разочарованието в страната след българската блокада "е много голямо", уточни той.

"Не, няма друга алтернатива за нас освен единствената: членството на Северна Македония в Европейския съюз. А пактът за европеизация на страната ни е най-ценният, най-важният за всички наши граждани. Ние и другите страни от Западните Балкани сме като остров в Европейския съюз. Изцяло сме заобиколени от държави-членки на Европейския съюз. И искаме да продължим и един ден да станем пълноправни членове на Европейския съюз. И това не е защото ние избираме да бъдем в Европейския съюз. Това е заради ценностите. Ние силно вярваме в европейските ценности", убеден е Заев.

Македонският премиер е категоричен, че отлагането на европейското бъдеще на страните от регион и загубата на мотивация стават опасни за всички страни от Западните Балкани, както и за Северна Македония, предаде БГНЕС.

"Само бъдещето в ЕС ни дава надежда, че европеизацията на страната ще продължи. По-голямо върховенство на закона, по-добра здравна система, европейска образователна система, добра икономика", изреди приоритетите той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички