Заев няма да подава оставка, готви изненада за опозицията

Заев обяви решението след заседанието на ръководството на партията му СДСМ

Заев няма да подава оставка, готви изненада за опозицията | StandartNews.com

Македонският премиер Зоран Заев реши да не се оттегля от поста си. Това се случи по-малко от две седмици след като партията му загуби кметските избори и Заев обяви, че ще подаде оставка като министър-председател и лидер на СДСМ, съобщава БГНЕС.

"Взето е решение за отлагане на двете оставки. По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес", заяви Заев.

Той говори след заседанието на ръководството на партията, което реши да отложи оттеглянето му. "Искрено очаквам да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация, в подкрепа на мултиетническото ни общество, което подкрепя добросъседските отношения и положителните реформи в страната. Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане", каза още Зоран Заев след заседанието на ръководството на управляващия Социалдемократически съюз.

Премиерът съобщи, че на заседанието на СДСМ е взето решение за полагане на максимални усилия за запазване на парламентарното мнозинство.

"Много е важно страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре в страната, така и навън, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на държавата. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна, не само за всеки един гражданин, но и на политиците", каза Заев и поясни: Категорично става въпрос за временно отлагане на оставките, с цел да се опитаме да съхраним парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай