Заев и Ципрас взеха награда от форума в Мюнхен

Премиерите на Северна Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас, получиха награда на Мюнхенската конференция за сигурност – "Евалд фон Клайст". Те бяха отличени за уреждането на десетилетния спор между Атина и Скопие за името на Македания...

Заев и Ципрас взеха награда от форума в Мюнхен | StandartNews.com

Премиерите на Северна Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас, получиха награда на Мюнхенската конференция за сигурност – "Евалд фон Клайст". Те бяха отличени за уреждането на десетилетния спор между Атина и Скопие за името на Македания.

Спорът не беше просто за име, а за идентичност, каза в словото си германският външен министър Хайко Маас и похвали Ципрас и Заев като "истински европейски лидери".

Ципрас призна, че в началото не мислел, че споразумение е възможно, но добави: "Никога не казвай никога!"

Наградата "Евалд фон Клайст" е основана през 2009 г. и е личности с особени заслуги за решаване на конфликти. Нейните носители досега са Хенри Кисинджър, Хавиер Солана, Хелмут Шмид, Валери Жискар Д'Естен, Йоахим Гаук и Джон Маккейн.

Няма руска намеса за смяна на името на Северна Македония. Това каза в рамките на дискусията македонският премиер Зоран Заев.

"Република Северна Македония иска да увеличи сътрудничеството си с Русия, но членствата в НАТО и Европейския съюз са важни! Държим на сигурността, участваме във военни мисии, мултиетническа държава сме! Да, нашата приятелска страна Русия не беше много щастлива, но не заради нас или Гърция, а заради разширяването на НАТО! Македония няма достатъчно камъни да напада Русия! Македония е мирна държава!".

Заев повтори, че голяма  роля по пътя към подписване на споразумението от  Преспа е оказал и българският премиер Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай