Задържаха дясната ръка на Абдеслам

Задържаха дясната ръка на Абдеслам | StandartNews.com

Третият заподозрян за кървавите атентати в Брюксел - мъжът в бяло от снимките на летище "Завентем", може би е издирваният Мохамед Абрини. Според британското издание Express и телевизия РТЛ той е ключов съучастник на двамата братя Халид и Брахим Бакрауи и е заловен от белгийските власти. Според чуждестранните медии именно Абрини е човекът, който белгийските сили на реда прострелват и задържат по-рано днес, като в мрежата се появиха видеа на ареста. Според кореспондента на Ройтерс задържаният е имал куфарче, пълно с експлозиви.

Абрини е шофьорът на парижкия атентатор Салах Абдеслам, който наскоро беше арестуван. Абрини е заснет от камера на бензиностанция на магистралата Брюксел-Париж в деня преди атентатите на 13 ноември м.г., когато заговорниците са спрели там да заредят гориво.

Белгиецът, който е с марокански произход, се издирва от месеци, като за него се знае, че е приятел от детството с Абдеслам.

КОЙ Е АБРИНИ?

Мохамед Абрини е на 30 години. Той е близък до заловения терорист Салах Абдеслам. Вчера изданието "Derniere Heure" съобщи, че той и Наджим Лашрауи са извършили атентата в Брюксел.

Лашруи е роден в Мароко, но заминал за Сирия през февруари 2013 г. Върнал се в Европа миналото лято с фалшивото име Сутан Каял. Сменил си името, защото бил съден задочно през март 2014 за радикален ислям, организирайки канал за набиране на джихадисти за "Ислямска държава". На 3 май 2014 г. му е издадена присъда от 15 години затвор. Обявен е за международно издирване, но през цялото време бил в Белгия.

Лашруи използвал фалшивия паспорт на името на Каял по време на пътуване до Унгария през септември т.г. заедно със Салах Абдеслам. Тогава те пътували заедно с Мохамед Белкаид - терориста, който откри огън и бе убит при полицейския рейд в брюкселската община Форст на 15 март. Те са засечени по записи от камерите на контролния пункт на границата между Унгария и Австрия в посока Будапеща, карали Мерцедес. Салах Абдеслам бил със своя паспорт, а другите представили фалшиви.

Разследването сочи още, че Белкаид остава в Брюксел и поддържа непрестанна връзка с терористите. Предполага се, че изпратеният от терористите в зала "Батаклан" SMS "On est parti, on commence" (тръгнахме, започнахме) е бил изпратен на Белкаид.

Предполага се, че Наджим Лашрауи и Мохамед Абрини са поддържали контакти с терористична клетка от 30 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай