За първи път код "червен" в Пекин

За първи път код "червен" в Пекин | StandartNews.com

За първи път в историята Пекин издаде код "червен", след като градската управа предупреди, че китайската столица ще бъде обвита в тежък смог от вторник до четвъртък, съобщи Ройтерс. Комунистическата партия обещава да се справи с влошаването на околната среда, включително и замърсяването на въздуха, което засяга много големи градове след десетилетия на необуздан икономически растеж.

Китай използва система от 4 степени за тревога от замърсяване. Пекин, където живеят 22,5 млн. души, никога не бе обявявал по-висок код от предпоследния "оранжев". Първият град в Китай, обявил "червена тревога", бе Нанкин през 2013 г.

Съобщението дойде на фона на предупреждението на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по време на климатичния форум в Париж, че светът е изправен пред климатична катастрофа, и призива му за силна сделка за ограничаване на глобалното затопляне. В онлайн изявление градската управа на Пекин нареди да бъдат спрени всички строителни работи на открито и затвори учебните заведения. Съобщението, издадено след няколкото дни на тежък смог миналата седмица, също така поставя ограничения за движението на определени видове превозни средства в града.

Частиците с диаметър 2,5 микрона достигнаха в понеделник и вторник миналата седмица над 600 микрограма на кубичен метър, показаха измервания на американското посолство в Пекин. Световната здравна организация посочва, че концентрацията им не бива да превишава 25 микрограма на кубичен метър за денонощие. Според някои данни тези частици допринасят за стотици хиляди случаи на преждевременна смърт в Китай.

Властите в страната, която е най-големият замърсител в света, заявиха миналата сряда, че смятат да намалят с 60% емисиите на "основни замърсяващи вещества" от ТЕЦ-овете, работещи с въглища, до 2020 г., като модернизира инфраструктурата им. Направено в разгара на климатичната конференция в Париж, това изявление цели, според анализатори, най-вече да уталожи донякъде народното недоволство, коментира Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай