За какво още гласуваха американците?

Избор на долна и горна камара, и редица референдуми в различни щати

За какво още гласуваха американците? | StandartNews.com

В добавка към вота за държавен глава, от съществено значение са и провелите се паралелно избори за Камарата на представителите и една трета от Сената. Наред с това се провеждат и редица референдуми в различни щати.

Демократите успяха да запазят мнозинството си в долната Камара на представителите, чийто състав се обновява на всеки две години. Но шансовете им да получат мнозинство и в американския Сенат сериозно избледняха. А това би им осигурило контрол върху законодателния процес, дори при евентуален втори мандат на републиканеца Доналд Тръмп.

Сега републиканците контролират Сената - те разполагат с 53 от общо 100 места. С пряк избор се гласуваше за тридесет и пет сенаторски места.

Демократите трябва да си осигурят четири места, за да си върнат мнозинството в Сената, или три, ако демократът Джо Байдън спечели президентските избори, тъй като тогава, според конституцията, избраната за вицепрезидент Камала Харис ще може да разпредели вота 50 на 50. Опозицията се надяваше да отнеме от републиканците няколко места, които изглеждаха уязвими, но надеждите им бяха попарени в Айова, Северна и Южна Каролина. Демократите все още имат очаквания за щатите Мейн и Джорджия. Ако те успеят да спечелят сенатското място в един от тези щати, освен в Аризона, контролът върху Сената вероятно ще се реши на втория тур на частичните избори в Джорджия на 5 януари догодина.

Междувременно, в щатите Аризона, Ню Джърси, Монтана и Южна Дакота на референдум беше одобрена идеята за свободна продажба на марихуана на пълнолетни, а в Мисисипи - узаконяването на употребата на марихуана за медицински цели. Халюциногенна гъба пък беше одобрена за терапевтична употреба в Орегон.

Флорида даде съгласието си за поправка на минималната надница. Там, заплащането на час ще се вдигне от 8 и половина долара на 15 долара, но не преди 2026-а. Във Вашингтон пък на референдум казаха "да" на сексуалното образование в училищата.

Повечето гласували на референдума за статута на остров Пуерто Рико са се обявили тази свободно присъединила се към Съединените щати територия да стане 51-ви американски щат, при обработени 88 процента от бюлетините. На последния референдум по въпроса през 2017-а над почти 100 процента от гласувалите се обявиха за получаване на статут на американски щат. Понастоящем жителите на острова са американски граждани, но не могат да гласуват на президентски избори и имат само един представител с ограничено право на глас в американския Конгрес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай