За ЧРД! Папа Франциск изненада всички с решение

В неделя навършва 87 години

За ЧРД! Папа Франциск изненада всички с решение | StandartNews.com

Папа Франциск иска да бъде погребан извън Ватикана, като ще стане първият папа, който ще бъде погребан извън това място от повече от век, предава „Ройтерс“.

Папата, който в неделя навършва 87 години, разкри плановете за погребението си в интервю за мексиканската телевизия N+ във вторник вечерта, за да отбележи празника на Дева Мария от Гвадалупе, пише News.bg.

В интервюто с кореспондента на мрежата във Ватикана, записано преди папата да води литургия в базиликата Свети Петър, той изглежда се е възстановил от пристъпа на бронхит.

Той често се смее, докато обсъжда теми като здравето си, миграцията, връзката си с покойния папа Бенедикт XVI и плановете за пътуване. Папата каза, че здравето му е добро, но помоли за молитви, докато се справя с ограниченията на старостта.

Папа Франциск разкри, че работи с церемониалмайстора на Ватикана, архиепископ Диего Равели, за опростяване на сложните, дълги като книги, погребални ритуали за папа, които са били използвани за неговите предшественици.

От избирането си през 2013 г. Франциск избягва пурпурната, украсена с кожа "моцета" или пелерина и също така не носи златен кръст, но е запазил около врата си същия избледнял сребърен кръст, който е използвал като архиепископ на Буенос Айрес .

Той също така не е използвал плюшените червени "обувки на рибаря", използвани от неговите предшественици. Папа Франциск е запазил същите прости черни обувки, които винаги е използвал, и носи пластмасов часовник.

Папата каза, че поради своята преданост към Мария, Божията майка, той е решил да бъде погребан в римската базилика Санта Мария Маджоре, където традиционно отива да се моли преди и след всяко от пътуванията си в чужбина.

Много папи са погребани в криптите под базиликата Свети Петър. Последният папа, погребан извън Ватикана, е Лъв XIII, който почина през 1903 г. и е погребан в Латеранската базилика "Свети Йоан" в Рим.

Франциск каза, че би бил готов да подаде оставка, както направи папа Бенедикт XVI през 2013 г., ако здравето му се влоши изключително много, но също така вярва, че папските оставки не трябва да се превръщат в норма.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай