Южна Корея и САЩ започнаха военни учения

Съкращаването на маневрите ще допринесе за денуклеаризация на Северна Корея

Южна Корея и САЩ започнаха военни учения | StandartNews.com

Южна Корея и САЩ започнаха военни учения

Съвместни военни учения под кодовото име „Тонмен“ („Съюз“) са започнали Южна Корея и САЩ, съгласно информация на южнокорейското министерство на отбраната.

По негови данни на 2 март се е състоял телефонен разговор между министъра на отбраната на Република Корея Чжон Киеон Ду и и.д. ръководител на Пентагона Патрик Шанахан, които са се договорили за прекратяване на провежданите по-рано учения "Kye Resolve" и "Foal Eagle". Твърди се, че новите маневри ще бъдат по-малки като срок и мащаби, но броят на участниците не се съобщава.

На брифинг в Сеул от министерството на отбраната са заявили, че Южна Корея не вижда проблем при провеждането на бойните действия от гледна точка на ситуацията на Корейския полуостров и подчертават , че въоръжените сили на страната ще поддържат надеждна боеготовност. САЩ и Южна Корея се надяват, че намаляването на мащаба на ученията ще допринесе за процеса на денуклеаризация на КНДР.

Като правило ученията "Kye Resolve" са се провеждали през март като част от маневрите "Foal Eagle". През 2018 г. те са отсрочени заради Зимната олимпиада в ПьонгЧанг, а след това са извършенив т.нар. дискретен режим в продължение на две седмици.

Маневрите „Токсури“ ("Foal Eagle") се провеждат в Южна Корея от 1961 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай