Южна и Северна Корея на нож! Ще си налагат киберсанкции

Част от тези санкциище е ограничаване на способността на Северна Корея да предприема кибератаки.

Южна и Северна Корея на нож! Ще си налагат киберсанкции | StandartNews.com

Сеул предупреди, че ще наложи киберсанкции на Пхенян, ако извърши ядрен опит, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на южнокорейския външен министър.

Като част от тези санкции се предвижда взимането на мерки за ограничаване на способността на Северна Корея да предприема кибератаки.

Парк Джин, който стана външен министър в правителството на новия южнокорейски президент Юн Сук-йол през май, каза, че Северна Корея е приключила подготовката за своя първи ядрен опит от 2017 г. насетне.

Северна Корея вече е подложена на санкции от ООН заради своята ядрена и ракетна програма и Съветът за сигурност на ООН вероятно ще приеме "много по-силна" резолюция, ако Пхенян извърши теста, като в нея ще има и мерки срещу хакерите на Севера, каза Парк. 

САЩ и Южна Корея твърдят, че Пхенян е мобилизирал хиляди хакери, които крадат средства, включително криптовалути, за да осигурят финансиране за севернокорейските оръжейни програми. Севернокорейското външно министерство отхвърля тези обвинения и казва, че оръжейните програми на Севера са за самоотбрана. Няколко американски представители бяха в Южна Корея тази седмица, за да участва в обсъждания, посветени на въпроса каква да бъде реакцията на оръжейните тестове на Севера и по какъв начин да бъдат възобновени преговорите за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Парк също така се зарече да намери решение на спор с Япония, който подкопава отношенията между двете страни и който започна, след като южнокорейски съд нареди да бъдат иззети активите на японски компании, обвинени в това, че не са изплатили компенсации на хора, чийто труд са използвали по времето на Втората световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай