Юнкер за Фараж и Джонсън: Тъжни герои

Юнкер за Фараж и Джонсън: Тъжни герои   | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остро разкритикува политиците Найджъл Фараж и Борис Джонсън, наричайки ги "тъжни герои" на Brexit, които напуснаха кораба на кампанията, която водеха за излизането на Великобритания от ЕС. Той направи говори след вчерашната оставка на Найджъл Фараж от лидерския пост на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP).

"Героите на Brexit от вчера днес са тъжните герои", заяви Юнкер на сесия на Европейския парламент в Страсбург.

"Тези, които допринесоха за ситуацията във Великобритания подадоха оставка - Джонсън, Фараж и други. Те са ретро националисти, не патриоти. Патриотите не подават оставка, когато нещата ставата трудни", каза Юнкер.

Изказването на Юнкер идва, след като миналата седмица Джонсън заяви, че няма да се кандидатира за лидер на Консервативната партия и наследник на Камерън, който ще остане на поста до октомври. По време на своето обръщение към евродепутатите шефът на ЕК разкритикува също тези, които са призовавали за излизането на Великобритания от ЕС, заради това, че не са били наясно с това, което искат да се случи на страната след Brexit. "Вместо да съставят план, те напускат лодката", посочи Юнкер.

Всичко за Brexit - ТУК!

В същото време председателят на ЕП Доналд Туск посочи, че държавите членки "се надяват да запазят Великобритания като близък партньор в бъдеще".

Той обаче заяви, че Лондон трябва приеме правилата за свободно движение на хора в ЕС, ако иска достъп до единния пазар.

"Ние няма да продадем свободите си, както няма да има и единен пазар "а ла карт" или по избор", посочи той.

Белгийският политик и евродепутат Ги Верхофстад също изрази своята критика към Фараж и Джонсън. "Защитниците на Brexit ми напомнят на плъхове, напускащи потъващ кораб", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай