Юнкер свика нова среща заради ситуацията с бежанците

Юнкер свика нова среща заради ситуацията с бежанците | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика нова среща на европейските лидери на 25 октомври, за да обсъдят притока на бежанците по маршрута през Западните Балкани. Това съобщи Европейската комисия в сряда, пише Budapest Business Journal.

„Предвид развиващата се криза в страните по миграционния маршрут през Западните Балкани е нужно много по-сериозно сътрудничество, по-подробни консултации и незабавно оперативно действие", казва се в изявлението на комисията.
Според неговия текст, целта на срещата ще е да се постигне съгласие за общ начин на действие, което да бъде предприето незабавно.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е поканен на срещата, заедно с държавните глави на Австрия, България, Хърватия, бившата югославска република Македония, Германия, Гърция, Румъния, Сърбия и Словения.

Председателят на ЕС Доналд Туск, люксембургското председателство на Съвета на ЕС, както и Върховният комисар на ООН за бежанците са поканени да вземат участие в срещата, а Европейската служба за подкрепа за бежанците (EASO) и Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки (FRONTEX) също ще бъдат представени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай