Юнкер: Диалогът с Русия трябва да продължи

Юнкер: Диалогът с Русия трябва да продължи | StandartNews.com

Кремъл трябва да спазва изцяло мирното споразумение за Украйна, заяви председателят на ЕК

Диалогът с Русия трябва да продължи. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от РИА Новости.

„Смятам, че е важно да продължаваме да говорим с Русия, с правителството, и с народа. За някои това може да се вижда радикално, но за мен е здрав разум. От самото начало на моята политическа кариера . . . се застъпвам за диалога", обясни той по време на откриването на XX Петербургски международен икономически форум, което се състоя днес.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че „единственият начин" Брюксел да свали наложените на Москва икономически санкции, е Кремъл да спазва изцяло мирното споразумение за Украйна, отбелязва АФП.

„Следващата стъпка е ясна – пълно прилагане на споразумението, нито повече, нито по-малко. Това е единственият начин да започне нашият разговор и единственият начин да се вдигнат икономическите санкции, които бяха наложени", посочи още Юнкер по време на Петербургския международен икономически форум, каза Жан Клод Юнкер, цитиран от bTV.

„Ние отдавна обсъждаме нашите взаимоотношения с Русия. Важно е да говорим с Русия, с нейното ръководство и с нейния народ. За някои тази мисъл е радикална, но за мен тя е здрав разум", допълни Юнкер, който ще проведе среща с руския президент Владимир Путин.

На този фон бившият френски държавен секретар Никола Саркози се обяви за поетапно вдигане на санкциите.

"Не искаме нова Студена война. Не мога да одобря това, че след рухването на Желязната завеса днес отново се вдига политическа стена, която дели Русия и Европейския континент. Необходими са позитивни промени в руско-европейските отношения. Например постепенно и взаимно вдигане на санкциите, насрещни стъпки от двете страни", обясни той преди отпътуването си за Петербург.

Саркози припомни, че още преди 6 години е поискал Русия да бъде вкарана в системата за противоракетна отбрана, за да не се чувства заплашена.

Стандарт Нюз припомня, че министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на земеделието Десислава Танева също участват в Петербургския международен икономически форум. Министър Лукарски ще проведе срещи с министъра на промишлеността и търговията на Руската Федерация г-н Денис Мантуров и с първия заместник-министър на икономическото развитие г-н Алексей Лихачов.

От своя страна по време на посещението си Десислава Танева ще се срещне с министъра на селското стопанство на Руската федерация, Александър Ткачов и с Владимир Платонов, президент на Московската търговско-промишлена палата.

Основна тема на разговорите ще бъде въведената едностранна забрана за внос на растения, растителни продукти и други извън обхвата на ембарговите стоки, забранени за внос в Руската Федерация придружавани с български фитосанитарни сертификати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай