Юнкер: Brexit е катастрофа

Юнкер: Brexit е катастрофа | StandartNews.com

Ако Великобритания напусне Европейския съюз, това ще е катастрофа, но британците сами трябва да решат дали искат да останат в общността, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС и БТА.

Попитан дали евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще бъде катастрофа, Юнкер отговори: "Да. Ако Великобритания реши да напусне ЕС, това ще доведе до множество проблеми", каза той.

"Аз обаче не мисля, че е нужно сега ръководителят на ЕК да отиде в Лондон (въпреки многобройните покани) и да съветва британците какво да правят. Британците сами ще направят това, което е правилно", заяви Юнкер на форум, организиран от радиотелевизионната компания Ве Де Ер,

Ако бъде взето решение за излизане на Великобритания от общността, ЕС няма да промени своя курс, каза още той.

Според него ако Великобритания напусне общността, възможно е да се засилят центробежните сили в ЕС.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви обаче, че ако Великобритания излезе от съюза, това няма как да не се отрази съюза. Той изрази надежда, че на референдума на 23 юни британците ще гласуват за оставане в 28-членната общност. Но ако британците решат друго, тогава ЕС няма просто да продължи като 28 минус един", каза Щайнмайер на конференция за Европа в германското външно министерство.

Като пример за район, в който може да се разгорят стари проблеми, той посочи Северна Ирландия и границата й с членуващата в ЕС Ирландия, която е отворена и където положението е до голяма степен спокойно, предаде Ройтерс. "В момента, в който Обединеното кралство излезе (от ЕС), отново ще има граница между Ирландия и Северна Ирландия. Най-малкото е възможно отново да пламнат утихнали конфликти", заяви Щайнмайер.

По време на дискусия, организирана в рамките на берлинския форум, словашкият премиер Мирослав Лайчак заяви, че страната му е против въвеждането на задължителни квоти за приемане на бежанци, предаде ТАСС.

Този вариант просто няма да сработи, трябва да се търси общоевропейско решение, което да ликвидира корена на проблема, заяви словашкият лидер. Той каза, че Словакия е готова да приеме хора, които искат да пристигнат в страната, но мигрантите все едно не искат да остават в Словакия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай