Юнкер се съмнява дали Румъния може да води ЕС

Букурещ да остави своите интереси настрани и да се вслушва в другите мнения, зове шефът на ЕК

Юнкер се съмнява дали Румъния може да води ЕС | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поставя под въпрос способността на румънските власти да водят Европейския съюз, съобщи АФП. 64-годишният бивш премиер на Люксембург стана известен със странните залитания в походката по време на важни форуми, които според мнозина се дължи на страстта му към чашката, а други обясняват с болките от ишиас. Юнкер изрази съмнения дали Румъния разбира какво е нужно, за да бъде председател на Европейския съвет.

Той призна, че Румъния технически е добре подготвена за председателствотои подчерта, че действията на Букурещ изискват способност да изслушва другите и силен стремеж да остави интересите си настрана през този период.

През тази година България и Австрия бяха ротационни председатели на Европейския съюз, а през 2019 г. ще бъдат Румъния и Финландия. 2020 г. ротационното председателство ще бъде поето от Хърватия и Германия.

Румъния ще поеме председателството от 1 януари 2019 г. за първи път от присъединяването си през 2007 г. ЕС обвинява правителството в Букурещ, че не прави достатъчно в борбата срещу корупцията. В основата на критиката е законодателни промени, които могат да амнистират осъдени за корупция.Брюксел се опасява от отслабване независимостта на румънската правосъдна система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай