Йордания влиза в Съвета за сигурност на ООН

Саудитска Арабия ще получи място в Съвета на ООН по човешките права

Йордания влиза в Съвета за сигурност на ООН | StandartNews.com

Ню Йорк. Йордания ще замени Саудитска Арабия в Съвета за сигурност за срок от две години през януари, според дипломат в ООН, след като Саудитска Арабия безпрецедентно отказа да заеме мястото няколко часа след като бе избрана, предаде Ал-Джазира.

Дипломатът, говорил пред Асошиейтед прес при условие на анонимност, каза, че посланикът на Йордания в ООН принц Зейд Ал Хюсеин е отлетял за Аман в четвъртък вечер, за да обсъди новата роля на Йордания на най-влиятелния орган на ООН.

По-рано тази седмица, Йордания оттегли кандидатурата си за място в Съвета на ООН по човешките права, проправяйки път за Саудитска Арабия да го заеме необезпокоявана на изборите следващия вторник.

Общото събрание на ООН, което гласува на 17 октомври да даде на Саудитска Арабия традиционно запазеното място за една арабска нация в Съвета за сигурност, ще трябва официално да одобри Йордания като заместник.

Тъй като Йордания почти сигурно ще бъде единственият кандидат, мястото е гарантирано.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия смая дипломатически свят с изявлението, че отхвърля мястото, по-малко от 24 часа, след като бе избрана.

Кралството обяви, че международната организация е неспособна да разрешава конфликти. „Кралството смята, че методите и механизмите на работа, както и двойните стандарти на Съвета за сигурност му пречат да носи отговорността си за световния мир", се казваше в съобщение на външното министерство в Рияд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай