Японският император готов да абдикира

Японският император готов да абдикира | StandartNews.com

Японският император Акихито направи обръщение към нацията тази сутрин. В него той намекна, че готов да абдикира. 

Императорът изрази безпокойство дали ще е в състояние да изпълнява и занапред своите задължения с оглед възрастта си и необходимостта изцяло да бъде отдаден на своята мисия. 

"Тревожат ме трудностите, свързани със задължението да бъда символ на държавата", сподели той с поданиците си. Императорът намекна, че очаква промени в законите, които го задължават да остане на престола до края на живота си. Акихито отправи сигнал, че е готов да абдикира, пиша Wall Street Journal. 

Императорът е на 82 години. Той отправя подобно видеообръщение за втори път - през март 2011 година той се обърна към народа, за да изкаже съболезнования на близките на всички загинали при жестокото земетресение, което удари Япония. 

В японската конституция на императора не се отреждат сериозни политически права. Мнозина се притесняват обаче, че ако той призове за промяна в Основния закон, която да му позволи да абдикира, това ще наруши политическия ред в страната. В момента законодателството на Япония е категорично, че нов император може да има само след смъртта на предишния. 

Последната абдикация в историята на Япония е от 1817 година. Настоящата конституция на страната е приета през 1947 г., описваща императора като символ на държавата. По традиция наследяването на престола става само по мъжка линия. Жените, макар и от императорското семейство, не могат да седнат на трона, като са длъжни да напуснат семейството, ако се омъжат. 

След император Акхито по линията на наследственост е принц Нарухито, 56-годишен, следван от по-малкия му брат принц Акишино на 50 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай