Япония призова за ядрено разоръжаване

Япония призова за ядрено разоръжаване | StandartNews.com

Нагазаки почете паметта от жертвите на атомната бомбардировка

Папата: И след 70 години тази трагедия предизвиква ужас и отвращение

С емоционална мемориална служба Япония почете паметта на жертвите от атомната бомбардировка над Нагазаки на 9 август преди 70 г. Над 70 000 души са загиналите в атаката, извършена над града само защото първоначално определената цел - Кокура, е била обвита в облаци. Това става три дни след бомбардировката над Хирошима, където жертвите са 140 000 и паметта им бе почетена на 6 август. Няколко дни след атомните атаки през август 1945 г. Япония, която участваше на страната на Германия във Втората световна война, капитулира, сломена от тежкия удар и голямата човешка драма. Възпоменателната церемония в Нагазаки се състоя пред представителите на 75 държави, включително американския посланик в Япония Керълайн Кенеди.

След едноминутното мълчание в точния час на бомбардировката - 11,02, и последвалия камбанен звън кметът на града Томихиса Тауе прочете декларация за мир с призив за пълно ядрено разоръжаване. "След войната нашата страна тръгна по пътя на пацифистка държава. В името на Нагазаки и на цяла Япония никога не трябва да променяме принципа на мира, който отрича войната", заяви кметът. Тауе покани президента на САЩ Барак Обама и лидерите на други страни да посетят Нагазаки и Хирошима, за да се убедят лично на място какво се е случило преди 70 г.

След кмета изявление направи премиерът Шиндзо Абе. Като положи венец в памет на жертвите, той каза, че Япония ще внесе през септември в ОС на ООН проект на резолюция за ликвидиране на ядреното оръжие. Церемонията в Нагазаки завърши с традиционното пускане над града на ято бели гълъби като символ на мира.

Пострадалите от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки се стараят чрез възпоменателните церемонии и кампании срещу ядрените оръжия да съхранят спомена за двете катастрофи. В тези градове и сега умират хора от лъчева болест. Всяка година на 9 август списъкът на жертвите на бомбардировката в Нагазаки се обновява.
Към трагедията на двата японски града не остана равнодушен и папа Франциск, който по повод 70-годишнината от атомните бомбардировки на САЩ в Япония заяви, че и днес трагедията предизвиква ужас и отвращение. Той говори по този проблем в неделната си проповед от прозореца на Апостолския дворец във Ватикана.

"Хвърлените преди 70 години на 6 и 9 август 1945 г. срещу Хирошима и Нагазаки атомни бомби станаха символ на необятната разрушителна мощ на човека, когато неправилно се използва постиженията на науката и техниката", каза папата. Светият отец посочи, че Хирошима и Нагазаки са постоянно предупреждение към човечеството, че то завинаги трябва да се откаже от войната, да забрани ядреното оръжие и всички средства за масово унищожение. "Тази печална годишнина ни насърчава да се молим за мир, да се стремим да разпространяваме по света етиката на братството и мирното съществуване на народите", подчерта папата.

Норман Браун, един от инженерите, създали атомната бомба, също призова за премахването на ядрените оръжия и съжали за щетите, причинени от нея. 91-годишният учен отговарял за пречистването на плутония в националната лаборатория "Лос Аламос" в щата Ню Мексико, който бил използван за бомбата, хвърлена над Нагасаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай