Япония отбелязва капитулацията си преди 70 г.

Япония отбелязва капитулацията си преди 70 г. | StandartNews.com

Ужасите на войната не трябва никога да се повторят. Това заяви японският министър-председател Шиндзо Абе в кратко изявление на церемонията в памет на жертвите на Втората световна война. Възпоменанието днес е посветено на 70-годишнината от капитулацията на страната след края на световния конфликт, съобщава БГНЕС.

След думите на Абе последва минута мълчание в залата Нипон Будокан в Токио, където бе организирана церемонията.

Императорът Акихито произнесе молитва за запазване на мира в целия свят. Разсъждавайки за нашето минало, чувствам дълбоко разкаяние за последната война и искрено се надявам разрушителните конфликти никога повече да не се повторят. Моля се за мир в целия свят и за по-нататъшно развитие на нашата страна, каза 81-годишният Акихито.

Според японските медии, сред които агенция Джиджи прес и вестник "Майничи", императорът произнася за пръв път думи като "изразявам заедно с цялата страна искрената си мъка за онези, които паднаха на бойното поле и чувствам дълбоко разкаяние".

Съседите на Япония – Китай и двете Кореи, които пострадаха от японския експанзионизъм и от жестокостите, вършени от имперската армия по времето, когато бяха под нейна окупация, изразиха недоволство от официалната декларация на премиера Абе, която преценяват като недостатъчна предвид действията на Япония в Азия през първата половина на ХХ век.

Недоволството прерасна в негодувание след като двама японски министри посетиха сутринта шинтоисткия храм Якусуни в центъра на Токио, където се почита паметта на 2,5 милиона паднали в бой японци, но също и на военнопрестъпници.

Полемиката около Якусуни се роди, след като през 1978 г. тайно бяха добавени имената на 14 японски водачи, осъдени като военнопрестъпници от съюзниците след капитулацията на страната на изгряващото слънце на 15 август 1945 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай