Япония отбелязва 4 години от опустошителното земетресение

Япония отбелязва 4 години от опустошителното земетресение | StandartNews.com

Япония отбелязва днес четвъртата годишнина от земетресението с магнитуд 9 по Рихтер, последвалата вълна цунами в североизточните райони, отнела живота на 18 500 души и най-тежката ядрена злополука в японската история. Четвъртата годишнина от бедствието на 11 март 2011 г. ще бъде почетена от японците с минута мълчание в 14.46 ч. местно време – в памет на жертвите, повечето отнесени от водна стена, която надвиши 30 метра на някои места по тихоокеанския бряг.

Голяма част от телата на жертвите така и не бяха намерени. Към природното бедствие до прибави в аварията в АЕЦ "Фукушима-1", което доведе до масова евакуация на десетки хиляди японци от домовете им. Четири години по-късно, заради радиоактивността или разрушенията от цунами, около 230 000 души все още живеят далеч от домовете си – във временни убежища, при близки или в болници и санаториуми.

Правителството организира днес възпоменателна церемония в Токио, на която ще присъстват император Акихито, премиерът Шиндзо Абе и представители на близките на жертвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай