Япония обяви нов план за Фукушима

Япония обяви нов план за Фукушима | StandartNews.com

Токио. Премиерът на Япония Шиндзо Абе обеща, че правителството на страната в най-скоро време ще предприеме необходимите мерки за прочистването на електроцентралата „Фукушима-1" от радиоактивни вещества, предаде Би Би Си.

В неделя стана известно, че нивото на радиация около резервоара на централа, от който бе регистрирано изтичане, е 18 пъти по-високо, отколкото се предполагаше досега.

Правителството обяви, че ще отдели 470 милиона долара, за да се справи с новото изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима-1", предаде Forbes.

Сумата ще бъде използвана, за да се изгради стена от замразена земна маса, която да попречи на вливането на токсична вода в подпочвените води.

Две трети от предвидените държавни средства ще послужат за изграждане на бариера чрез инжектиране в почвата на специално вещество, което да втвърди радиоактивните вещества, за да спре изтичането им в морето и оттам в Тихия океан.

И в настоящия момент всеки ден там се изтичат по 300 тона радиоактивна вода, попаднала в подпочвените пластове под реакторите, уточнява АФП.

Останалите средства са предвидени за обеззаразяване на водата, съхранявана в около хиляда резервоара, чиято устойчивост е съмнителна.

Днес Япония спря един от двата единствени действащи ядрени реактора за планова поддръжка. На 15 септември за планов ремонт ще бъде спрян и другият реактор в АЕЦ "Охи" и тогава Япония отново ще бъде без ядрена енергетика.

По-рано компанията оператор на авариралата централа призна, че радиоактивна вода отново е изтекла в океана след аварията, предизвикана от силното земетресение и цунамито през 2011 година.

Компанията-оператор „Токио електрик пауър" уточни, че когато бе открито изтичането през миналата седмица, е използвано оборудване, което не може да измери пълния мащаб на замърсяването. Новите данни са особено важни на фона на това, че от миналата седмица около резервоара по няколко часа на ден работят хора, които се опитват да спрат изтичането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай