Янукович: Ще се боря за страната си

Русия да използва "всички средства, без интервенция", за да има ред

Янукович: Ще се боря за страната си | StandartNews.com

Ростов. Бившият президент на Украйна Виктор Янукович направи първата си публична изява след като беше свален, говорейки на пресконференция в Ростов-на-Дон в Русия. Янукович заяви "ще се бори за страната си".

 

Според бившият президент, той не е "свален", но е бил принуден да напусне Украйна след заплахи за живота му.

 

Той беше освободен от длъжността си в събота от парламента, след като продължителна кампания от протестиращите завърши с кървава репресии.

 

Напрежението се увеличи, откакто той се оттегли от поста, особено в района на Крим.

 

В петък, Украйна обвини Русия за провеждане на "въоръжена инвазия" там, след като бяха изпратени военноморски сили, за да заемат летище Севастопол.

 

Янукович нарече властите в Киев "фашистки хулигани" и потвърди намерението си да се бори за страната срещу тези, "които се опитват да я окупират чрез страх и терор."

 

Той отрече новото правителство в Киев да има какъвто и да е политически авторитет от парламента.

 

"Случващото се е беззаконие, безвластие и хаос. В парламента се взимат безпрецедентни решения със заплашване на депутати, замеряне с камъни, влачеха ги на Майдана да се кълнат... Това едва ли е работа на парламент, това е работа на Майдана. Затова и нарекоха правителството си "Кабинет на победата". Победа над кого? Над украинския народ? Трудно е днес да намерим думи за начина, по който се сформира днес властта."

 

Янукович се извини, че не е успял да предотврати хаоса в Украйна, но отрече да е бягал от страната.

 

"Никъде не съм бягал. Отидох в Харков и докато бях още в Киев по мен стреляха с автомати. Колата, която ме прикриваше, беше обстреляна от всички страни. Не пътувах сам и не съм бягал, а отивах на среща с актива на Партията на регионите и на обществени организации... Пристигнахме късно през нощта, а още на сутринта на 22 февруари службата за сигурност получи информация, че там има радикално настроени групи. Нямаше никакъв страх, това бяха условия, с които трябваше да се съобразяваме."

 

Янукович каза, че е отпътувал с два хеликоптера към Луганск, но от ръководството на въздушното движение и военните помислили, че бягат в Русия и им казали да обърнат. "Тогава се приземихме и с автомобили поехме към Крим, където пристигнахме вечерта. В Крим ми казаха, че вече има заплахи за членове на семейството ми. Такава беше ситуацията. В Ростов на Дон съм, защото недалеч живее мой стар приятел и пристигнах при него поне за временно убежище."

 

"Това което се случва в Крим е естествена реакция на гангстерския преврат в Киев. Узурпация на властта от шепа радикали и хората на Крим естествено не искат и няма да се подчинят на националистите", коментира Янукович събитията от последните два дни в автономната република, като призова Украйна да запаси целостта си.

 

"Военни действия, каквито и да е, са недопустими. Не се каня да искам военна помощ. Украйна трябва да е единна и неделима. Ще се върна в Украйна, когато се изпълнят условията за сигурността ми и тази на семейството ми."

 

Запитан от журналист, Янукович отговори, че счита изборите за президент на 25 май за нелегални и няма да вземе участие в тях.

 

"Не съм се срещал с Владимир Владимирович (Путин - бел.ред.), но съм разговарял с него от територията на Русия. Договорихме се когато той има възможност да се срещне с мен, да се видим, но не знам кога."

 

Янукович повтори, че пътят за излизане от кризата е споразумението, което не е било изпълнено от опозицията.

 

"Западът трябва да поеме отговорност, да се върнем към текста и по всеки пункт да получим отговори. Цялата вина за неизпълнението му лежи на Запада - той изпрати министри, неговите представители внесоха поправки, предложени от съвета на външните министри, който се провеждаше по това време в Брюксел.

 

Отговорност пред украинския народ носят правителствата на САЩ и Запада, които подстрекаваха Майдана", добави той.

 

Янукович потвърди и присъдата над опозиционния лидер Юлия Тимошенко. "Не знам каква ще е съдбата на Юлия Тимошенко, дали ще отиде на избори, дали ще остане в политиката. Не й желая злото, нямам нищо лично срещу нея, но споразумението й с Русия за газа струва 20 млрд. долара загуби и тя прекрасно го знае, а отговорът за ролята й го даде украинският съд."

 

Междувременно стана ясно, че Тимошенко смята да участва на президентските избори.

 

Той отрече силите на специалните части "Беркут" да са използвали прекомерна сила. "Извиних се на мъжествените служители от "Беркут", които стояха без оръжие и невинно страдаха докато срещу тях стреляха с оръжие."

 

"Аз никога не дадох заповедта да се използва огнестрелно оръжие. Но полицията има правото да се защитава. Когато започнаха да стрелят по нея, тя се въоръжи за защита, законът й го позволява, особено когато това се прави масово."

 

Янукович коментира и исканията на Върховната Рада той да бъде изправен пред Междуннародния наказателен съд в Хага по обвинения в престъплния срещу човечеството. "В началото трябва да има независимо разследване с участие на властите и опозицията и на Съвета на Европа. След това може да се говори за някакъв съд. Затова предпочитам сега да не отговарям на такива въпроси. Провокират ме, но ще ви кажа, че съм уверен, че ще възтържествува правдата и хората ще я научат... В момента гледате тетарално представление с участници в кървав сценарий. Няма по-заинтересован човек от мен и моя екип от това да няма кръвопролитие. Но навярно този сценарий не е бил писан в Украйна."

 

Бившият президент каза, че е учуден от липсата на действия от страна на Русия. "Русия има основание и право да действа (в кризата) и познавайки характера на Путин се удивлявам защо мълчи така сдържано."

 

На въпрос дали е получил уверения от Путин, че той е все още президент на Украйна в очите на Русия, Янукович повтори, че все още не се в виждал с Путин и очаква да разбере неговата позиция в най-скоро време. Той призова Русия да използва "всички средства, без интервенция", за да се върне реда в Украйна.

 

"Повтарям, аз съм демократично избран президент и такъв си оставам. Не съм имал среща с президента на Русия. След като се срещнем, ще разбера неговото отношение и ще разговаряме за ситуацията. Тогава ще има отговори на тези въпроси. За действията на Русия би било некоректно сега да казвам какво трябва да върши тя. Но повтарям - тя не може да е безучастна, да строи встрани от такъв голям партньор и съсед като Украйна... Трудно ми е да давам рецепти, но пак казвам - категорично съм против нахлуване в Украйна и нарушаване на нейното единство."

 

Янукович заяви, че няма информация за намеса на руски военни на територията на Украйна. "Много и различна информация чувам - още докато бях в Украйна, че едва ли не и днес може да стане нещо с мен. Всичко това да слухове, нямам информация дали в Украйна има преоблечени руски командоси."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай