Янукович обвини опозицията за загиналите

Центърът на Киев още гори

Янукович обвини опозицията за загиналите | StandartNews.com

Киев. Президентът на Украйна Виктор Янукович обвини лидерите на опозицията за вчерашните изблици на насилие в свое изявление късно снощи. Той ги призова да се дистанцират от радикалните сили. 

 

Крайнодесните групировки до голяма степен са овладели протеста и не се подчиняват на призивите за мир от страна на двете големи партии "УДАР" на Виталий Кличко и "Баткивщина" ("Отечество") на Юлия Тимошенко. „Появи се потвърдена информация за голямата вероятност за разпръсване на Майдана с помощта на бронирана техника и огнестрелно оръжие. Във връзка с това призоваваме всички хора, притежаващи огнестрелно оръжие, да се съберат на площад Независимост в Киев и да сформират отряди за зашита на хората", се посочва в съобщение на екстремистката "Десен сектор".

 

14 е броят на загиналите в ожесточените сблъсъци във вторник, когато милицията и демонстрантите се стреляха с гумени и бойни патрони. Цифрата е подадена от министерството на здравеопазването на Украйна, цитирано от "Интерфакс". Рано тази сутрин стана ясно, че е загинал и украинският журналист от "Вести" Вячеслав Веремий. Информацията беше пусната в официалните канали на изданието от негови колеги. Журналистът е бил пребит и по него е стреляно, докато се е прибирал с такси от Майдана. Шофьорът на таксито също е пострадал. 

 

През нощта беше запален протестният палатков лагер на пл. "Независимост", бунтовниците отвърнаха с палежи на полицейски управления и административни сгради. Центърът на Киев все още гори, летят самоделни бомбички и сигнални ракети.

 

След временното затишие, последвало оставката на премиера Микола Азаров, демонстрациите се възобновиха с нова сила във вторник, когато украинският парламент трябваше да гласува предложение да се върнат текстове от старата конституция на страната, които биха отнели част от правомощията на президента Виктор Янукович. Неговият отказ да подпише търговско споразумение за асоцииране на Украйна към Европейския съюз дръпна спусъка на гражданското недоволство в края на миналата година. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай