Ядреното куфарче на Тръмп побъркало военните

Той не предаде лично куфарчето на приемника си.

Ядреното куфарче на Тръмп побъркало военните | StandartNews.com

Пълно объркване за военните настъпи заради ядреното куфарче, от което зависи съдбата на света.  Отсъствието на Доналд Тръмп от церемонията във Вашингтон ги постави в шах.

Тръмп е първият президент на САЩ от ядрената епоха, който не предаде лично куфарчето на приемника си. За първи път от 150 години насам отиващ си президент не присъства на клетвата на приемника си.

Кодовете за американския ядрен арсенал, както и куфарчето, което прилича повече на докторска чанта и тежи около 20 кг, се носи от военен, който стои близо до отиващия си президент. Той го предава на друг военен, придружаващ новоизбрания държавен глава, веднага след като той се закълне, обяснява процедурата Ен Би Си.

Тръмп обаче напусна Белия дом часове преди Байдън да е положил клетва, затова се наложи  куфарчето да се разходи с него  до имението му в Мар-а-Лаго във  Флорида.

До 1 секунда преди 12 ч по обяд американско време досегашният президент продължи да бъде единственият в САЩ, способен да нареди ядрена атака. С куфарчето до Флорида отпътува и военният, който го носи.

В момента, в който Байдън положи клетва, друг военен му даде друго куфарче, а кодовете за достъп на Тръмп бяха деактивирани. После военният от Флорида трябваше да върне деактивираното куфарче във Вашингтон

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай