Възражда ли се СССР, какво подписаха Путин и Лукашенко

Президентите на Русия и Белерус сключиха договор за създаване на Съюзна държава

Възражда ли се СССР, какво подписаха Путин и Лукашенко | StandartNews.com

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко подписаха декрет за интеграция.

Този документ утвърждава основните направления за прилагане на разпоредбите на Договора за създаване на Съюзната държава за 2021-2023 г. и 28 програми. Първи документа подписа Путин. „Виждам, че вашият подпис е под указа. Ако нямате нищо против, и аз ще подпиша указа. Но всички ще носят отговорност, не само аз“, каза Лукашенко по време на събитието, което се проведе чрез видео връзка.

Документите са фокурисани най-вече върху икономическата интеграция на Русия и Беларус в рамките на Съюзната държава. Постановлението обхваща 28 интеграционни отраслови програми, които целят уеднаквяване на законодателството на двете страни в различни области на икономиката, изравняване на условията за бизнес, изграждане на общи финансови и енергийни пазари, транспортно пространство. Сред целите е и формирането и провеждането на обща индустриална и селскостопанска политика.

Подготовката на нова военна доктрина на съюзната държава, както по-рано отбеляза руският министър на отбраната Сергей Шойгу, е резултат от военни заплахи, както и от политически и икономически натиск от западните страни. Според ръководителя на Министерството на отбраната на Руската федерация, в такива условия следването на координирана военна политика, сътрудничество в развитието на въоръжените сили, повишаване на нивото на съгласуваност на бойната подготовка, както и взаимното използване на военните инфраструктурни съоръжения са от особено значение за Русия и Беларус.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай