Вучич се намеси, постави свои искания за Косово

Вучич каза, че косовските сърби не трябва да предприемат насилствени действия

Вучич се намеси, постави свои искания за Косово | StandartNews.com

Изискваме освобождаването на всички задържани сърби в Северно Косово, но също така се стремим към деескалация на напрежението в района, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, предаде Ройтерс.

След заседание на сръбския национален съвет за сигурност Вучич каза, че косовските сърби не трябва да предприемат насилствени действия срещу силите на НАТО и членове на мисията на Европейския съюз в Косово.

"Никой при никакви обстоятелства не трябва да бъде замесен в нападения (...) срещу ЕУЛЕКС и КейФОР", каза сръбският президент пред Ройтерс.

Той отказа да даде подробности за решенията, взети на националния съвет за сигурност. На въпрос дали Белград ще се стреми към деескалация на ситуацията в Северно Косово, той отговори: "Абсолютно".

Сръбски демонстранти блокираха основни пътища в Северно Косово в събота след ареста на бивш сръбски полицай. По-късно косовската полиция беше подложена на обстрел на няколко места, а зашеметяваща граната беше хвърлена срещу автомобил, принадлежащ на мисията на ЕС в Косово. Няма съобщения за пострадали.

След увеличаването на напрежението ЕС, САЩ и НАТО призоваха всички страни към сдържаност и поискаха вдигането на издигнатите барикади.

Вучич обвини властите в Прищина и конкретно косовския премиер Албин Курти в провокиране на напрежение чрез "безбройни едностранни действия".

"Когато човек си помисли, че сме решили нещо, друг проблем се появява", каза сръбският президент.

Той настоя за освобождаването на арестуваните сърби и за изтегляне на косовската полиция от северната част на страната в съответствие с постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение, което изисква съгласието на сръбските кметове в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай