Вучич подпали чергата на Путин. Бяс в Кремъл

Голямо напрежение между Сърбия и Русия

Вучич подпали чергата на Путин. Бяс в Кремъл | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич подпали чергата на Владимир Путин, обявявайки че Сърбия може би ще се наложи да въведе санкции срещу Русия, защото само губи от това, че не го е направила досега.

Острата реакция на Москва не закъсня.

Кремъл разбира невидимия натиск от Запад, под който се намира Сърбия и оценява позицията на сръбския президент Александър Вучич, но Москва разчита на по-нататъшното развитие на икономическите отношенията между двете държави, скочи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи регионалната телевизия Ен1, предаде БТА.

"Ние прекрасно разбираме под какъв безпрецедентен натиск се намира ръководството на Сърбия от страна на колективния Запад и прекрасно разбираме на каква цена и с какви усилия сръбското ръководство е издържало на този натиск", каза Песков, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Русия оценява тази позиция на Сърбия и се надява, че двустранните отношения ще продължат да се развиват във възходяща посока.

Отношенията Русия-Сърбия, подчерта Песков, „имат дълбоки исторически корени, имат много съдържателно настояще и сме уверени, че имат още по-добри перспективи за бъдеще“.

На втория ден от парламентарното заседание по въпроса за Косово, на което се представя доклад за преговорите с Прищина от 1 септември до 15 януари, президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че Сърбия може би ще трябва да въведе санкции срещу Русия.

Той добави, че не е щастлив от това, но Белград вече плаща цената, защото не го е сторил досега.

Той каза, че се "моли на Бог" мирът да се възцари възможно най-скоро и добави, че думата мир е забранена навсякъде.

"Имам коректни отношения с президента Владимир Путин, не трябва да си играем с него и да игнорираме потенциалните заплахи, идващи от Запад. Това не е въпрос на любов, а на оцеляването на страната ни. Ако участвахме по-малко в риалити предавания и гледахме страната си, щяхме да имаме повече успехи", каза Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай