Вучич напуска лидерското място в партията си

Мандатът му като президент на Сърбия изтича през 2022 г.

Вучич напуска лидерското място в партията си | StandartNews.com

Сръбският президент Александър Вучич ще реформира своята управляваща партия през юни след общите избори през пролетта, като обеща персонални промени, включително това да се оттегли от председателския пост, съобщава агенция "Блумбърг".

Вучич, чийто мандат като държавен глава изтича през 2022г. , говори един ден след като оповести амбициозен план до 2025 г. за увеличаване на икономическия растеж, за да догони ЕС, към който неговата страна се стреми да се присъедини.

Парламентарните избори се очакват през април или май, след което управляващата дясноцентристка Сръбска прогресивна партия ще проведе конгрес на 28 юни, заяви Вучич пред репортери в Белград.

Моето решение е да не се кандидатирам за лидерския пост в партията, каза Вучич. Той не посочи кой ще го наследи.

Управляващата Сръбска прогресивна партия бе основана през 2008 г. от Вучич и други напуснали крайно националистическата Сръбска радикална партия, които се опитаха да се представят като умерени политици с проевропейски възгледи. Тя продължава да води пред другите политически партии с над 50 процента подкрепа според социологически проучвания. Рейтингът остава незасегнат от обвиненията на опозицията за влошаващите се стандарти на демокрация и голяма корупция - твърдения, които Вучич и неговата партия отричат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай