Вучич изтръпна! Шолц поиска пълен завой в политиката на Сърбия

Ще може ли Белград да изпълни условието за ЕС?

Вучич изтръпна! Шолц поиска пълен завой в политиката на Сърбия | StandartNews.com

Пълен обрат във външнополитичеката линия на Сърбия поиска германският канцлер Олаф Шолц. Той е поискал в Белград Сърбия да се присъедини към европейските санкции срещу Русия, съобщи Танюг, като цитира сръбския президент Александър Вучич.

ВИЖ ОЩЕ: Шолц идва при Петков. Притиска ли ни за Скопие?

Разговаряхме за политическата ситуация и Шолц по много решителен, ясен и остър начин поиска от Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия, т.е. да подкрепим ограничителните мерки, които ЕС предприе срещу Русия, каза Вучич на съвместна пресконференция с Шолц след срещата им.

Сръбският президент подчерта, че ЕС трябва да има предвид факта, че Сърбия и Русия имат специални отношения, които датират отдавна.

Говорих за нашата позиция и специфичната ситуация, когато става дума за Косово и Метохия, енергетиката и традиционните отношения с Руската федерация, каза Вучич, цитиран от Бета.

Германският канцлер посочи, че Берлин очаква всички страни, които са кандидатки за членство в ЕС да се присъединят към санкциите, които евросъюзът въведе срещу Москва заради руската инвазия в Украйна. Той отбеляза, че "всеки трябва да знае“, че санкциите няма просто така да изчезнат след края на войната в Украйна, предаде БТА.

Двамата лидери са обсъдили и диалога за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия, като Шолц отбеляза, че в този процес е "нужен напредък“.

Косово, което е някогашна сръбска област, обяви независимост през 2008 година, десетилетие след военния сблъсък 1998 -99 година между етническите албански бунтовници и сръбските сили за сигурност. Повечето западни страни признават независимостта на Косово, но Сърбия и нейните съюзници - Русия и Китай, отказват.

Вучич заяви, че днес за първи път чува, че някой от Европа иска от Сърбия взаимно признаване с Косово и посочи, че Белград ще обмисли как ще подходи по тази тема през следващия период. По думите на Вучич досега само САЩ са говорили за взаимно признаване.

Не се ядосвайте, че отношението ни към Косово е различно от вашето, тъй като колкото вие държите на териториалната цялост на Украйна, сърбите толкова държат на териториалната цялост на Сърбия, подчерта Вучич.

Олаф Шолц по-рано бе в Прищина, откъдето призова Косово и Сърбия да се ангажират с диалог помежду си и каза, че в ЕС няма място за държави, които взаимно не се признават. Германският канцлер от днес е на двудневна обиколка на Балканите. Той ще посети още Гърция, Северна Македония и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай