Шолц идва при Петков. Притиска ли ни за Скопие?

Балканската обиколка на канцлера стресна региона

Шолц идва при Петков. Притиска ли ни за Скопие? | StandartNews.com

Балканската обиколка на германския канцлер Олаф Шолц продължава в София. След като вчера той посети Сърбия и поиска от президента Александър Вучич пълен обрат в политиката на Сърбия – подкрепа за санкциите срещу Русия и признаване на Косово, днес Шолц ще посети Северна Македония, а веднага след това и София, като ще постави въпроса за вдигане на ветото пред премиера Петков.

ВИЖ ОЩЕ: Вучич изтръпна! Шолц поиска пълен завой в политиката на Сърбия

Премиерът Кирил Петков ще бъде домакин на канцлера на Германия Олаф Шолц, съобщиха от правителствената пресслужба.

В Министерския съвет двамата ще разговарят на четири очи. Акценти на разговора между Петков и Шолц ще бъдат възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални теми от международния и европейски дневен ред, включително предизвикателствата, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа, европейската интеграция на Западните Балкани и др.

След пленарните разговори двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция.

По-късно и президентът Румен Радев ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Преди пристигането си в София, Олаф Шолц ще направи визита в Скопие. Там той ще бъде посрещнат от премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Преди отпътуването на Шолц за София е предвидена и съвместна пресконференция с Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай