Всички севернокорейци - с прическата на Ким

Всички севернокорейци - с прическата на Ким | StandartNews.com

Пхенян. Всички мъже в Северна Корея вече са задължени да подстрижат косите си като лидера си Ким Чен Ун, съобщи Би би Си, цитирайки местни медии. Преди две седмици е излязло държавното нареждане в столицата, а сега то се въвежда в цялата страна. 

"Прическата на нашия лидер е много особена, ако мога така да се изразя. Тя няма как винаги да отива на всички, тъй като всеки има различно лице и форма на главата", посочва анонимен източник на Радио Свободна Азия. Друг севернокореец, живеещ в Китай, обяснява пред Корея Таймс, че прическата на Ким - остригани или избръснати слепоочия, разделена на път отгоре, е била известна до преди само десетина години като "подстрижката на китайски контрабандист" и не се харесва в КНДР. 

От години севернокорейците могат да избират от ограничен списък с прически, одобрени от държавата - досега те бяха 10 за мъжете и 18 за жените. Наскоро по държавната телевизия започна кампания срещу дългите коси под надслов "Да подстрижем косите си в съответствие със социалистическия начин на живот".

С новото разпореждане Ким Чен Ун отново се отдалечава от имиджа на модернизиращ се лидер, който се стреми да си създаде, и гравитира към образа на самовлюбен диктатор, както западният свят възприема комунистическата власт в азиатската страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай