Всички бягат от строгите мерки в Северна Корея

Посолствата на 12 държави спряха работа, а чуждестранен персонал на международните организации напусна страната

Всички бягат от строгите мерки в Северна Корея | StandartNews.com

Посолствата на 12 държави в Северна Корея спряха работа, а целият чуждестранен персонал на международните хуманитарни организации напусна страната поради сложната обстановка, включително недостига на стоки и лекарства. Това съобщи днес посолството на Русия в Пхенян, предаде Вести.

„Човек може да разбере онези, които напускат севернокорейската столица – далеч не всеки може да издържи безпрецедентно строгите тотални ограничения, крайно острия дефицит на необходими стоки, включително лекарства, липсата на възможности за решаване на проблеми със здравето”, пише в изявление на посолството, публикувано във Фейсбук.

Според съобщението вече са затворени дипломатическите мисии на Великобритания, Венецуела, Бразилия, Германия, Италия, Нигерия, Пакистан, Полша, Чехия, Швеция, Швейцария и Франция. В Пхенян представляват страните си едва 9 посланици и четирима шарже д'афер, а „персоналът на повечето още работещи посолства е съкратен до минимум”.

Руското посолство в Пхенян обаче подчертава, че ще остане отворено, въпреки че не е лесно и че наистина има редица проблеми и много семейства, които е трябвало да си тръгнат.

През януари миналата година севернокорейският лидер Ким Чен-ун реши да затвори границите на страната, за да спре разпространението на новия коронавирус, появил се в съседен Китай. Полетите и железопътният трафик от и за чужбина бяха преустановени, а снабдяването на Северна Корея и работата на дипломатите и на хуманитарните работници беше до голяма степен усложнена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай