Всеки французин дава 1 евро за Нотр Дам

Местят венеца на Христос в Лувъра

Всеки французин дава 1 евро за Нотр Дам | StandartNews.com
  • Местят венеца на Христос в Лувъра

Всеки французин ще даде поне по 1 евро, за да възстанови своята Нотр Дам, съобщи телевизия BFM TV.
Катедралата бе жестоко опожарена в понеделник вечерта. Огънят срути стрелата й, но пожарникарите успяха да спасят основната сграда, двете кули, легендарния венец на Христос и ценните реликви в храма. Злополука е най-вероятната причина за пожара. Той е непредумишлен, обяви прокурорът на френската столица Реми Ейтз. Разследването тече с пълна сила - разпитват се всички работници, участвали в реставрацията на шпила на катедралата.

ВИЖ ОЩЕ: 10 факта за Нотр Дам, които едва ли знаем

Символът на Франция ще бъде отново възстановен, увери още в нощта на зловещия пожар президентът Еманюл Макрон. Цял Париж се събра пред катедралата, пя "Аве, Мария" и се моли до зори. Цял ден днес хиляди парижани отидоха до Нотр Дам, за да отправят молитва към Бога.

ВИЖ ОЩЕ: Колю Фичето спасил Нотр Дам през 19 век

Даренията не закъсняха. Над 500 милиона евро бяха събрани само за няколко часа. Първият дарител бе третият най-богат човек във Франция - милиардерът Франсоа Анри Пино, съпруг на холивудската звезда Салма Хайек. Той и семейството му обявиха, че дават 100 млн. евро за възстановяването на Нотр Дам.

ВИЖ ОЩЕ: Мъжът на Хайек дарява 100 млн. евро за Нотр Дам

Малко след него и милиардерът Бернар Арно заяви, че семейството и компанията му ще се включат във възкресяването на катедралата с 200 милиона евро. Последва лавина от богати хора, които обявиха, че също ще дарят средства.

ВИЖ ОЩЕ: И милиардерът Арно даде 200 млн. евро

България изпраща в Париж реставратори и живописци, които да помогнат на френските си колеги при възстановяването на катедралата, обяви премиерът Бойко Борисов. Той бе един от първите държавни лидери, които подкрепиха Франция в ужасната нощ.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Предлагаме реставратор за Нотр Дам

"Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори! Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", написа в понеделник във Фейсбук Борисов. Днес той увери, че ако е необходимо България ще изпрати и финансова помощ. Средства за Нотр Дам обеща и Гърция.

ВИЖ ОЩЕ: Спасиха венеца на Христос, тревога за Галерията на кралете

Архитекти и конструктори цял ден днес бяха в опожарената катедрала, за да оглеждат щетите и рискове за разрушения. Според първите проучвания двете камбанарии са стабилни. Проверява се доколко увредени са дървените конструкции, които държат камбаните.

Спасеният венец на Христос, както и останалите безценни реликви от Нотр Дам отиват в Лувъра. Творбите на изкуството ще бъдат преместени в най-известния световен музей, съобщи френският министър на културата.

ВИЖ ОЩЕ: Злополука подпалила Нотр Дам

Всъщност, пожарът в понеделник не е първото бедствие за катедралата. Тя е оцеляла в няколко. За първи път е опожарена през ХІІІ век, когато пламъците унищожават напълно централната част. Тя е изградена отново - вече много по-стабилна и днес именно тази част оцеля в огнената стихия в понеделник вечерта.

Нотр Дам е била и изоставяна, и забравяна. До степен да започне да се руши. Именно това провокира великия Виктор Юго да напише най-известния роман в прослава на християнския храм - "Парижката Света Богородица" („Notre-Dame de Paris“). С една цел - да го спаси. И успява.

Строежът на Нотр Дам дьо Пари - “Нашата дама от Париж” или Парижката Света Богородица, както е известна у нас именно заради Юго, започва през 1163 г. на място, където някога се е издигал храм на Юпитер. Инициативата е на епископ Морис дю Съли. През 1160 г. той решава да събори всички сгради в района, за да издигне "модерна" готическа катедрала в прослава на Светата Дева.

200 години парижани стоят своята Дама. Катедралата е завършена през 1345 г. Покривът й е наречен гора заради множеството дъбови трупи, от които е изграден. Оригиналната кула - стрела над олтара, която рухна в понеделник, има драматична съдба. Вдигната през ХІІІ век, тя е премахната през ХVІІІ в. заради ерозия от вятъра и дъждовете. По време на Реставрацията обаче е възстановена - пак от дъб, но вече покрит с олово. Тежи цели 750 тона.

Кулата бе покрита със статуи на Христовите апостоли. За щастие, всички без една били премахнати няколко дни и така са спасени по чудо.

В миналото наричали Нотр Дам "Книгата на бедните", защото фасадата й е покрита с библейски изображения. Така неграмотните богомолци виждали в картини светите писания.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай