Връщат с ферибот бежанците в Турция

Връщат с ферибот бежанците в Турция | StandartNews.com

Холандия излезе с нов план за справяне с бежанската криза в ЕС, след като споразумението за разселване на мигрантите, пристигнали в Италия и Гърция, не проработи, съобщава Би Би Си. Планът е няколко страни от съюза да приемат законно до 250 000 бежанци, а нелегалните мигранти, пристигащи с лодки от Турция към Гърция, да бъдат връщани на Анкара.

Планът бе оповестен от лидера на социалдемократите в Холандия Диедерик Самсон и има подкрепата на холандския премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС в момента. Според Самсон има реален шанс до пролетта да бъде постигнато споразумение с Турция за създаването на легален път на миграцията за около 200 000 бежанци на година. Всички мигранти, пристигащи нелегално с лодки от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани незабавно на Турция с ферибот, според плана. Имигрантите, които ще влязат легално в ЕС, ще бъдат приети от няколко държави, изразили желание да участват в плана. Това според Самсон е по-добрият вариант, вместо всички страни да бъдат насилвани да приемат бежанци по предварително определени квоти. Според него става въпрос за между 150 000 и 250 000 бежанци годишно. Страните, които не желаят да приемат мигранти на своя територия, обаче ще трябва да допринесат финансово за издръжката им, посочва Самсон. Очаква се новата схема да бъди финансирана от бюджета на ЕС.

Досега интензивни преговори по проекта се водят с Германия, Австрия и Швеция, посочва холандският политик. Други вероятни партньори са Франция, Испания и Португалия.

За да заработи планът, ще е необходимо и още нещо - Турция да бъде призната за "безопасна държава" по критериите на ООН. По думите на Самсон това може да се случи скоро, тъй като Турция бързо подобрява условията за бежанците като им дава право да работят и осигурява на нарастващ брой деца образование.

Швеция и Финландия гонят 100 000 пришълци

Общо 100 000 души, потърсили подслон в Швеция и Финландия, може да бъдат върнати в родните си страни, тъй като молбите им за убежище са били отхвърлени, съобщи Би Би Си.

Швеция възнамерява да изгони до 80 хиляди мигранти, пристигнали през 2015 година, съобщи вътрешният министър Андерс Игеман. "Говорим за около 60 000 души, но техният брой може да се увеличи до 80 000", посочва той. Правителството е наредило на полицията и имиграционните власти да организират експулсирането на мигрантите, но това може да отнеме години.

Други 20 000 бежанци може да бъдат депортирани от Финландия. Толкова са отхвърлените молби за убежище в страната. Във Финландия досега подслон са потърсили общо 32 000 души, но около 60% от тях не са одобрени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай