Връщат ранения Кери в Бостън

Връщат ранения Кери в Бостън | StandartNews.com

US дипломатът искал да кара колело по част от Тур дьо Франс

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се очакваше да бъде транспортиран днес с американски военен самолет до Бостън, след като в неделя счупи крака си, докато караше колело във Френските Алпи. Първоначалната информация, бе, че американският дипломат ще се върне в Бостън още същата вечер след инцидента, но по-късно бе решено, че той ще остане още едно денонощие в Женева, за да се гарантира стабилното му състояние. При завръщането си в САЩ се очаква той да бъде приет в Масачузетската болница под грижите на лекаря, който преди време бе извършил операция на бедрото му.

Дипломатът пристигна в Женева за уикенда, за да разговаря с иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, като двамата започнаха ключовите преговори по иранската ядрена програма. Американският държавен секретар обаче е известен със страстта си към колоезденето и неведнъж е споделял, че има навика да взима собствения си велосипед, когато заминава на официални посещения и знае, че ще има малко свободно време за любимия си спорт. Кери не изневери на колоезденето и при посещението си в Женева, но за съжаление този път това доведе до неприятната злополука.

Като запален колоездач, той бе взел личния си велосипед с намерението да премине по една малка част от трасето на Тур дьо Франс в ранните часове в неделя. Близо до френския град Сионзие в департамент От Савоа на 40 км югоизточно от швейцарската граница се случи и злополуката, в която той счупи дясната си бедрена кост. Малко след инцидента местните власти съобщиха, че в момента на инцидента Кери се е движел с ниска скорост и на равен терен. Намирал се е малко преди началото на маршрута, който е трябвало да го изведе през прочутия алпийски проход Кол дьо ла Коломбиер, през който минават и велосипедистите от Тур дьо Франс. Взимайки един от завоите, дипломатът ударил бордюр и паднал. На мястото са били парамедици, както и личният лекар. Служител от екипа на държавния секретар, който е станал и свидетел на злополуката, описва държанието на дипломата като спокойно и смело.

Веднага след инцидента Кери бе откаран с медицински хеликоптер в Швейцария, където бе хоспитализиран в болница в Женева. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че въпреки инцидента секретарят е в стабилно състояние и не е губил съзнание. "Контузията му не е животозастрашаваща и се очаква той да се възстанови напълно", добави Кърби. Той коментира, че Кери е в добро настроение и че е благодарен на френските и швейцарските власти, както и на лекарите и сестрите.

Заради инцидента бе отменена визитата на Кери в Мадрид, където той трябваше да се срещне с краля и премиера на Испания, а след това да посети Париж за двудневна конференция за борбата с екстремистите от "Ислямска държава". Конференцията във френската столица няма да бъде отменена, но на мястото на Кери ще отиде заместник държавният секретар Антъни Блинкен.

Джон Кери обаче не е единственият политик, запален по колоезденето. Британският премиер Дейвид Камерън споделя същата страст и дори често може да бъде срещнат по улиците на Лондон със своето колело. Още когато стана лидер на Консерваторите, камери на новинарски хеликоптер заснеха цялото му пътешествие на колело до Камарата на общините и го излъчиха на живо. Въпреки че Камерън не е претърпявал инцидент, подобен на този на Кери, все пак през 2008 г. той стана жертва на крадци. Смелите обирджии отмъкнали велосипеда му, докато той пазарувал в кварталния супермаркет. Няколко дни след кражбата колелото бе върнато, но още на следващата година то бе откраднато за втори път. На въпрос за цената му Камерън отговори, че той е "безценен", защото го смята за свой "стар приятел". Малко след това обаче премиерът отново се върна в новините, след като сп. "Дейли Мирър" го засне да нарушава правилата за движение, като преминава на червен светофар и кара колелото си по неправилен начин в еднопосочна улица, за което той по-късно се извини.

Друг запален фен на колоезденето сред световните лидери е и предишният френски президент Никола Саркози. Последната му снимка на колело е от миналата година, когато той бе заснет върху професионалния си велосипед по крайбрежието на Южна Франция. На снимките Саркози е със свой приятел, с който явно си правят собствен Тур дьо Франс. За медиите обаче бе странно прекаленото спокойствие на Саркози, отмарящ в замъка Кап Негре, тъй като точно в този момент срещу него бяха повдигнати поредица от обвинения в корупция и го грозеше присъда от 10 години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай