Войната в Украйна връща дефицит от времето на соца в Русия

Екзотични стоки като бананите може да бъдат признати за социално значим продукт

Войната в Украйна връща дефицит от времето на соца в Русия | StandartNews.com

Екзотични стоки като бананите може да бъдат признати за социално значим продукт в Русия и вносните мита за тях да бъдат временно отменени. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на протокола от заседанието на правителствената комисия за икономическо развитие под председателството на Максим Решетников, ръководител на Министерството на икономическото развитие на Руската федерация.

"Министерството на икономическото развитие да осигури проучването на възможността бананите да бъдат причислени към категорията на социално значимите стоки в рамките на работната група по митническите разпоредби и реактивните мерки във външната търговия", - се казва в документа, с който изданието агенцията разполага, одобрен от първия вицепремиер на Русия Андрей Белоусов.

Освен това в протокола се посочва, че митническата ставка за бананите, която в момента е 4%, но не по-малко от 0,015 евро за 1 кг, ще бъде временно отменена. Вносът на банани в Русия през последните години възлиза на 1,3-1,5 млн. тона годишно, а един от най-големите доставчици е Еквадор. Въпреки това, както се отбелязва в публикацията, доставките за Русия през 2022 г. са намалели с 4,54 млн. кашона (всеки съдържащ 18,14 кг. от плода), което е предизвикало повишаване на цените на бананите на дребно.

"Предложението за категоризиране на бананите като социално значим продукт се разглежда от Роспотребнадзор. В момента това предложение е в процес на разработване", заявиха от агенцията.

Валерий Гартунг, ръководител на Комитета на Държавната дума за защита на конкуренцията, заяви пред в. "Известия", че тази инициатива може да бъде оценена само положително, тъй като след отмяната на митото цените на този продукт могат да се понижат, пише БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай