Вотът в чужбина провали Понта (ОБЗОР)

Вотът в чужбина провали Понта (ОБЗОР) | StandartNews.com

Протестантът германец Йоханис изненадващо е новият президент на Румъния

Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис изненадващо победи премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния.

Кметът на град Сибиу събра 54,81% от гласовете след обработка на 96% от бюлетините. Социологическите проучвания преди вота сочеха Понта като фаворит с преднина от около 10%. На първия тур на 2 ноември той получи 40,44% от гласовете, а Йоханис - от 30,37.

Понта призна, че е загубил балотажа. Той заяви, че народът винаги има право и уточни, че се е обадил на Йоханис, за да му честите победата. Понта добави, че няма да подаде оставка и че управляващият съюз ще остане непокътнат до парламентарните избори през 2016 г. "Спечелихме, върнахме си нашата страна", написа пък Йоханис, който е астрален близнак на българския премиер Бойко Борисов, в социалната мрежа "Фейсбук".

Избирателната активност на балотажа бе 64% сред 18 милиона регистрирани гласоподаватели и е сред най-високите, отчитани при избори в Румъния през последните две десетилетия и с 10% повече от първия тур. Мобилизацията за гласуване бе особено силна сред младите, жителите на големите градове и румънците, които живеят в чужбина, което според анализатори е наклонило везните в полза на Йоханис. Близо 400 000 румънци, живеещи зад граница (три пъти повече отколкото на първия тур), осигуриха на лидера на десницата голяма преднина. И то при положение, че и на балотажа, точно както и преди две седмици, не всички желаещи да гласуват имаха възможност да го сторят. Хиляди румънци, живеещи извън пределите на родината си, така и не успяха да подадат гласовете си на първия тур. А в неделя те щурмуваха някои секции, за да упражнят демократичното си право.

Празните обещания, непочтените атаки, лъжите и клеветите на Понта не можаха да му помогнат. Със своя недемократичен опит да разедини румънците, той на практика постигна точно обратното на онова, което целеше. Вместо да препъне Йоханис, той просто му помогна да стане президент. Национално-популисткият девиз на Понта, че само православният румънец е "добър румънец", се превърна в негово проклятие. Йоханис пък показа по впечатляващ начин, че и един протестант от германски произход може да бъде добър румънец. Помогна му неговият прагматизъм. Политикът, който четири последователни мандата е бил кмет на Сибиу, доказа не само на своите съграждани, но и на цялата страна, че не се шегува, когато говори за "Румъния на добре свършената работа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай