Военен преврат в Буркина Фасо

Военен преврат в Буркина Фасо  | StandartNews.com

Президентската охрана в Буркано Фасо обяви разпускането на преходното управление в страната. Военни са арестували изпълняващия функциите на държавен глава Мишел Кафондо, и членовете на правителството, включително премиера на страната, информира BBC.

Новината идва седмици преди планираните за 11 октомври президентски избори.

Временният говорител на правителството Шериф Си определи действията като" очевиден преврат".

Обстановката в столицата Уагадугу, остава неспокойна. В града се чува стрелба.

Заявлението на генералите е било излъчено в ефира на местната телевизия. Военните са съобщили също, че прекратяват работата на временното правителство.

"Военният комитет има намерение да проведе извънредни избори", казва се в разпространената декларация на военната върхушка. "Създава се нов национален демоктратичен съвет", който поема контрол и слага край на "срамния режим", посочва още говорителят на превратаджиите. 

По-рано стана известно, че националната гвардия, лоялна на бившия държавен глава Блез Компаоре, е арестувала временния президент, министър-председателя и членовете на правителството, съобщава AFP.

Арестите са били извършени на заседание на кабинета, информира пък Reuters.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова за незабавно освобождаване на задържаните и за зачитане на преходното управление и обществените интереси, предаде АФП. , из него се движат военни метежници, превратаджиите поставят постове на подстъпите към района, където се намира президентския дворец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай