Водещ кандидат за президент на Турция се оттегли от изборите

„Оттеглям кандидатурата си“, заяви на пресконференция лидерът на Партията на родината

Водещ кандидат за президент на Турция се оттегли от изборите | StandartNews.com

Един от четиримата кандидати за поста президент на Турция на изборите на 14 май, Мухарем Индже, обяви, че оттегля кандидатурата си, предадоха Ройтерс и АФП.

„Оттеглям кандидатурата си“, заяви на пресконференция лидерът на Партията на родината, който според социологическите проучвания можеше да спечели между 2 и 4 процента от гласовете.

Няколко представители от неговата партия подадоха оставки през последните дни заради опасения, че кандидатурата на Индже ще попречи на основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу да спечели срещу настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от двадесет години, отбелязва Франс прес.

Индже мотивира решението си с това, че опозиционният съюз, начело с Кемал Кълъчдароглу, "ще хвърли цялата вина" върху него, ако той изгуби от Ердоган.

Мухарем Индже дълги години бе един от водещите функционери в основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). На изборите през 2018 г. той бе кандидат за президент, но загуби срещу Ердоган. Заради несъгласия с НРП, и най-вече със сегашния й лидер Кемал Кълъчдароглу, Индже се отцепи и основа своя партия. Той успя да събере необходимите 100 000 подписа, за да се кандидатира за президент като независим кандидат.

Кандидатурата на Индже предизвика критики сред опозиционните среди, че разцепва гласовете на опозицията.

Кемал Кълъчдароглу е кандидат на опозиционната коалиция от шест партии - нар. Национален алианс и е в добра позиция срещу Ердоган, който за първи път от двадесет години се сблъсква с обединена опозиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай