Визи vs. бежанци в ПАСЕ при визитата на Давутоглу

Визи vs. бежанци в ПАСЕ при визитата на Давутоглу | StandartNews.com

Турция трябва да изпълни всички критерии за безвизови пътувания в Европа. Това каза високопоставен представител на Европейския съюз, след като Анкара заплаши да се оттегли от споразумението с Брюксел за мигрантите, освен ако съюзът не облекчи правилата за пътуванията за турските граждани, предаде Reuters. ЕС се надява на Турция за сделката, която вече допринася за намаляването на потока от мигранти и бежанци през Егейско море в Гърция, се казва още в информацията, цитирана от "Фокус".

По-рано премиерът на Турция Ахмет Давутоглу предупреди, че Турция не може да се очаква да се придържа към своите ангажименти, ако не получи отмяна на визите с ЕС до юни, предаде Anadolu Agency. Според споразумението с ЕС, Турция се съгласи да приема обратно от Гърция бежанци, а на турските граждани беше обещано облекчаване на визовия режим с ЕС.

В разговор с журналисти на летището в Анкара, преди да замине за Страсбург, Давутоглу каза, че очаква договореното за визите да бъде приключени до юли.

„Ако това не стане, никой няма да очаква Турция да спазва своите ангажименти", каза той относно споразумението,предвиждащо още финансова помощ и ускоряване на асоциирането с ЕС.

„Като част от споразумението, ние работим за либерализирането на визите за турски граждани. Турция трябва да изпълни всички останали условия", каза председателят а ЕК Жан-Клод Юнкер пред ПАСЕ. „Либерализирането на визите е въпросна критерии. Критериите няма да бъдат занижени в случая на Турция", подчерта той.

Премиерът на Турция Ахмед Давутогвлу е в Страсбург по покана на председателя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунд. В рамките на визитата си Давутоглу ще разговаря с председателя на Комисията на ЕС Жан-Клод Юнкер, с генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и с председателя на Европейския трибунал за човешките права Гидо Раймонди, съобщава TRT.

В речта си, която Давутоглу произнесе на турски език пред ПАСЕ, министър-председателят на Турция каза, че страната му отваря вратите си за всички онеправдани хора в света. Давутоглу заяви още, че западните страни не са направили необходимото за подялбата на тежестта от посрещането на бежанците от Сирия.

Премиерът Давутоглу заяви, че създаването на връзка между религиите или етносите и тероризма ще е в услуга на терористите и че са против специално създаването на асоциация между тероризма и ислямската религия, се казва в информацията на TRT.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай