Вижте минималната заплата в Женева

Тя става 3800 евро на месец

Вижте минималната заплата в Женева | StandartNews.com

Швейцарският град Женева въвежда минимална заплата от почти 3800 евро на месец, която е най-високата в света, след като местните жители одобриха мярката в изненадващ резултат от гласуване, предизвикан от информации за нарастваща бедност, свързана с коронавируса в швейцарския град, пише "Гардиън.

Минималната почасова заплата ще бъде определена на около 21 евро на час, повече от два пъти над равнището в съседна Франция, с гарантирана минимална месечна заплата от 4 086 швейцарски франка (около 3 780 евро) при 41-часова работна седмица или 49 000 швейцарски франка (45 350 евро) годишно, в един от най-скъпите за живеене градове в света.

Телевизия France 3 съобщи, че мярката е предприета, след като швейцарският град, чиято икономика зависи от туристи и бизнес посетители, е бил особено ударен от COVID-19 епидемията със тревога от нарастващите опашки от хора пред хранителните банки.

"COVID-19 показа, че определена част от населението на Швейцария не може да живее в Женева... 4000 (швейцарски франка) са минимумът, за да не паднеш под прага на бедността и да попаднеш в много трудна ситуация", каза Шарат. Той добави, че мярката ще бъде от полза за 30 000 нископлатени работници, две трети от които жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай