Вицето Пенс не изключвал импийчмънт срещу Тръмп

Тази седмица ще стане ясно дали ще се позоват на 25-тата поправка

Вицето Пенс не изключвал импийчмънт срещу Тръмп | StandartNews.com

Американският вицепрезидент Майк Пенс не изключва позоваването на 25-ата поправка в конституцията да отстрани президента Доналд Тръмп от властта и иска да запази тази възможност, в случай че стане „по-нестабилен“. Това съобщава CNN, позовавайки се на източник, близък до вицепрезидента.

Според източника на канала, възможността да се използва подобна опция срещу Тръмп ще стане известна тази седмица.

По-рано демократите в Конгреса започнаха подготовка за импийчмънт на Доналд Тръмп. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е инструктирала подзаконовата комисия да бъде готова да започне процедура за импийчмънт срещу президента. Според нея членовете на долната камара на Конгреса се надяват Тръмп незабавно да се оттегли, но ще използват всяка възможност да го отстранят от властта.

25-ата поправка на конституцията на САЩ беше приета след смъртта на президента Джон Ф. Кенеди. Тя предвижда възможността за отстраняване на държавния глава в случай на неговата неспособност да управлява, а също така позволява да се разрешат ситуации, когато болестта или смъртта на лидера не му позволяват нито да изпълнява задължения, нито да подаде оставка. До встъпването в длъжност на новия държавен глава вицепрезидентът ще трябва да действа като президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай