Венецуела "окупира" верига магазини за електроника

Венецуела "окупира" верига магазини за електроника | StandartNews.com

Каракас. Социалистическото правителство на президента на Венецуела Николас Мадуро "окупира" верига от магазини за електроника в събота в отговор на това, което то разглежда като изкуствено завишаване на цените, което спъва икономиката на страната, предаде Ройтерс.

Властите арестуваха мениджърите на веригата магазини Дака, изпращайки войници в магазините и принуждавайки компанията да започне да продава продуктите си на по-ниски цени.

Това доведе до тълпи от купувачи и предизвика грабежи в един от магазините в централния град Валенсия.

"Инфлацията ни убива. Не съм сигурен дали това е правилният начин, но нещо трябва да се направи", заяви Карлос Рангел, 37, един от 500-те души, чакащи на опашка извън магазин на Дака в Каракас. "Мисля, че е правилно да накара хората да продават неща на справедливи цени."

мадуро, който обвинява богати бизнесмени и десни политически врагове, подкрепяни от Вашингтон, във водене на икономическа "война" срещу него, заяви, че окупацията на Дака е просто "върхът на айсберга" в борбата срещу спекулацията, която ще обхване цялата страна.

В реч към нацията в събота вечерта, той осъди грабежите във Валенсия, но заяви, че това е изолиран инцидент и реалните престъпници са безскрупулните бизнесмени, които експлоатират венецуелците с необосновани ценови скокове.

"Тези, които са плячкосали Венецуела сте вие, буржоазните паразити", заяви Мадуро, обвинявайки Дака за повишаване на някои цени на продукти над 1000 процента.

Мадуро изрази особена изненада как една перална машина се продава за 54 000 боливара ($ 8571 по официалния валутен курс на 6.3 за долар).

"Този грабеж на народа трябва да спре. Още нищо не сте видели", заяви Мадуро .

Ходът на Мадуро срещу Дака припомни радикалните и често театрални национализации през 14-те години на правителството на неговия предшественик, Уго Чавес.

Покойният президент често се появяваше пред нацията, изненадващо обявявайки отчуждавания на живо по телевизията. Той използва войници, за да осигури петролните полета, електроцентрали, супермаркети, докато национализира големи части от икономиката на Венецуела.

Критиците твърдят, че покачващата се инфлация във Венецуела, чийто годишен темп сега е 54 процента, най-високото от както Чавес дойде на власт през 1999 г., се дължи на лошо управление и икономическия провал на социалистическата политика, а не на безскрупулни търговци на дребно.

Опонентите казват, че прекомерният контрол от страна на правителството и преследването на частния сектор са виновни за недостига на основни стоки, вариращи от брашно до тоалетна хартия, и за изкривяването на цените и корупцията, причинени от черния пазар, където валутния курс е почти 10 пъти по-висок от правителствения.

Под контрол на цените, създаден преди десет години, държавата продава ограничено количество долари на 6,3 боливара, но с оглед на недостига, някои от вносителите се оплакват, че са принудени да използват черния пазар, където цената е почти десет пъти по-висока.

"Тъй като те не ми позволяват да купувам долари по официалния обменен курс, на 6.3 боливара, аз трябва да купувам стоки с "черни долари" на пазара на около 60 боливара, така че как може да се очаква да продавам неща на загуба? Може ли моите деца да ядат с това?", каза бизнесмен, занимаващ се с електроника, който помоли да не бъде идентифициран.

Мадуро запазва подкрепата си от страна на голяма част от населението, особено на бедните, които се възползват от масивни държавни програми за подпомагане и които остават лоялни към желанието на умиращия Чавес да подкрепят избрания му наследник.

Но икономическите проблеми - в страната от ОПЕК с най-големите запаси на петрол в света - започнаха да намаляват популярността на Мадуро, която спадна с 10 пункта в последните месеци до 41% според неотдавнашно проучване на социологическата агенция Datanalisis.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай