Венецуела разположи войски на границата с Колумбия

Мадуро не допуска хуманитарна помощ, иска нейното затваряне

Венецуела разположи войски на границата с Колумбия | StandartNews.com

Венецуела разположи войски на границата с Колумбия

Венецуелските военни са получили заповед да разположат сили на границата с Колумбия, съобщава командването на въоръжените им сили в туитър. "В изпълнение на указанията на главнокомандващия Мадуро нашият командир Ремихио Себалос нареди на въоръжените сили бързо да се разгърнат на границата с Колумбия, за да защитят мира и сигурността на хората чрез нейното затваряне ", се казва в съобщението.

Днес конвой с хуманитарна помощ, предимно от САЩ, трябваше да пристигне на границата с Колумбия. Правителството на Мадуро обаче възнамерява да предотврати вноса му в страната и вече е затворило сухопътната граница с Бразилия и морската с Малките Антили. Била е разгледана и възможността за затваряне на тази с Колумбия.

Венецуелската опозиция настоява, че хуманитарната помощ трябва да бъде допусната в страната, но президентът Николас Мадуро категорично отказва да я приеме. Според него американската помощ се е превърнала във "фалшиво шоу" на фона на факта, че Вашингтон е блокирал активите на държавната петролна компания PDVSA и забранява сделки с нея, лишавайки Венецуела от повече от десет милиарда долара, а Банката на Англия отказва да даде на Каракас златния й резерв.

В края на януари опозицията на Венецуела направи опит за преврат, а председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен президент. Съединените щати незабавно излязоха в подкрепа на това, като го признаха за легитимен държавен глава, а след това и други държави. Русия, Китай и няколко други държави подкрепиха легитимния президент Николас Мадуро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай