Великобритания може да удължи излизането си от ЕС

Меркел се стреми към организиран изход

Великобритания може да удължи излизането си от ЕС | StandartNews.com

Темата за Brexit ще се обсъжда на 21 и 22 март

Обединеното кралство може да получи краткосрочно удължаване на напускането си на ЕС. Този въпрос ще бъде активно обсъждан на започващия Съвет на ЕС в четвъртък, заяви германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага.

"Можем да говорим за краткосрочно удължаване на срока по най-приемливия начин", каза Меркел и добави, че условие за такова решение може да бъде "положителният вот на британския парламент", както и спазването на изборните резултати в Европейския парламент през май.

Меркел, позовавайки се на споразумението между Великобритания и ЕС относно Brexit, заяви, че продължава лично да се стреми към организиран изход, който е "не само в интерес на Великобритания, но и на Германия, и на всички 27 страни членки на ЕС". Въпреки всички усилия, които Берлин влага за организиран Brexit, Германия "се подготвя в продължение на месеци и седмици и за това Великобритания да напусне ЕС без споразумение, като се приемат "набор от мерки на европейско и национално ниво", заяви канцлерът.

Тя добави, че независимо от решението на британците да се оттеглят от ЕС "ние се стремим към добри и близки отношения" в бъдеще, по-специално по въпросите на "външната и вътрешната политика, сътрудничеството в НАТО и ООН". „Вратите от наша страна остават отворени“, казва Меркел.

Парламентът на Обединеното кралство миналата седмица прие резолюция, с която срокът за Brexit може да бъде отложен от 29 март за 30 юни, ако тази седмица Камарата на общините одобри текста на предложеното споразумение от Мей за излизане от ЕС. РИА Новости съобщи, че ЕС работи по подготовката на удължаването на срока за британското оттегляне от Европейския съюз.

Темата за отлагане на излизането на Обединеното кралство ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС на 21 и 22 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай