Вехтошар взривил самолета над Синай

Вехтошар взривил самолета над Синай | StandartNews.com

Терористът, заподозрян за взривяването на руския самолет над полуостров Синай, при който загинаха 224 души, е бил лидер на джихадистката групировка "Провинция Синай" и бивш продавач на стари вещи и дрехи, пише британският "Дейли Мейл". Според вестника 42-годишният египетски духовник Абу Осама ал-Масри е сред основните заподозрени на разузнавателните служби.

Ал-Масри е лидер на екстремистите от "Провинция Синай", която миналата година се закле във вярност на терористичната групировка "Ислямска държава". Смята се, че той е бил поддръжник на бившия египетски президент Мохамед Морси, който бе свален с военен преврат през 2013 г., и е търсил отмъщение. Преди атентата 42-годишният духовник се занимавал с внос и продажба на най-различни вехтории, а преди това завършил университета "Ал-Азхар" в Кайро, който е смятан за най-престижното висше учебно заведение в сунитския ислям. Подобно обаче на други студенти в известния с умерените си позиции университет, Ал-Масри се радикализирал и заминал с още 20 последователи за Сирия малко след преврата срещу Морси. Там той приел идеите за създаване на един халифат в целия мюсюлмански свят.

Миналата година се появи информацията, според която Ал-Масри и няколко други лидери на екстремистки групировки са мъртви. По-късно обаче бе разпространено видео, в което Абу Осама ас-Масри се появи, за да докаже, че е жив и да заяви верността си към лидера на ИД Абу Бакр Ал-Багдади. Във видеото той е коленичил до оръжия, които, по неговите думи, били иззети от 30 египетски войници, екзекутирани от него и последователите му. Наскоро пък източник на Ройтерс в Синай заяви, че е забелязал поддръжници на ИД да шофират чисто нова тойота, сред които може да е бил и самият Ал-Масри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай