Уолстрийт полудя! Вече търгуват и вода

Недостигът на жизненоважната течност е свързана с прекомерната експлоатация

Уолстрийт полудя! Вече търгуват и вода | StandartNews.com

От тази седмица водата ще се търгува на Уолстрийт, поради нейния недостиг. Цената на жизненоважната течност ще варира точно както маслото, златото и пшеницата, съобщи CME Group.

Цената на водата в Калифорния се е удвоила през последната година, според индекса на водата Nasdaq Velez California . Експертите уверяват, че поставянето на водата на стоковия пазар ще позволи по-добро управление на бъдещия риск, свързан с този актив.

Американската компания CME Group ще стартира договори, свързани с водата в Калифорния , пазар от 1,1 милиарда долара. С тикера NQH2O цената на фючърсите с вода в Калифорния днес се търгуваше на около 486,53 долара за акър-фут , което се равнява на 1233 кубически метра.

Индексът се базира на цените в основните речни басейни на Калифорния, където недостигът на вода се е увеличил. Тази стойност може да се използва като ориентир за останалия свят.

Тези фючърсни договори не изискват физическа доставка на вода и са чисто финансови. Те се основават на средната седмична цена според петте най-големи водосбора на Калифорния до 2022 г.

Договорите са първи по рода си в Съединените щати и бяха обявени през септември, когато западното крайбрежие на страната беше опустошено от горски пожари.

Китай и САЩ са основните потребители на вода в света. Според ООН 2 милиарда души живеят в страни със сериозни проблеми с достъпа до вода. Агенцията изчислява, че през следващите няколко години две трети от планетата може да изпита недостиг на вода и милиони хора ще бъдат разселени от нея.

Недостатъчността на жизненоважната течност е свързана с прекомерната експлоатация на тези ресурси от първичния сектор, промишлеността и консумацията на хора, както и с изменението на климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай