Възобновиха протестите в Киев

Опозиционните лидери отказаха предложението на Янукович

Възобновиха протестите в Киев | StandartNews.com

Киев. Сблъсъците в украинската столица се възобновиха с нова сила, след като опозиционните лидери отхвърлиха предположените постове в кабинета. Президентът Виктор Янукович покани дясната ръка на Юлия Тимошенко Арсений Яценюк да стане премиер, а Виталий Кличко - вицепремиер на преговорите снощи. Кличко заяви, че протестиращите искат оставката на президента и предсрочни избори и че няма да се поддадат на опитите за омекотяване на ситуацията от страна на Янукович. "Това беше едно "отровно" предложение, което имаше за цел да всее раздор сред протестиращите", коментира Кличко пред изданието "Bild am Sonntag".

Насилието ескалира

През нощта няколко хиляди протестиращи щурмуваха сградата „Украински дом" на Европейския площад в Киев, която се ползва за база от силите на реда. Те хвърляха бомбички и фойерверки, а милицията им отвърна със сълзотворен газ. Сградата се намира между правителствената улица и площад "Независимост", където от началото на декември се провеждат масови мирни протести. Протестиращите създадоха коридор, през който жандармеристите трябваше да минат и да хвърлят щитовете и шлемовете си. След като те отказаха, Виталий Кличко влезе да преговаря с тях и сградата беше освободена. Силите на реда защитават сградите от окупация с водни оръдия. Окупирани са областни управи в множество градове в западната част на страната.

Властите: Разграничете се от екстремистите

Министърът на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко заяви, че украинската полиция отсега нататък ще смята всички демонстранти на площад "Независимост" и тези, които окупират официални сгради в централната част на Киев, за екстремистки групировки, предаде Франс прес. Захарченко е сред най-мразените фигури от началото на протестите.

"Оставете радикалите - никой няма да пречи на мирен протест, и отидете на друго, безопасно място", призова Захарченко лидерите на опозицията. "Тези, които останат на "Майдан" и в окупираните сгради, ще бъдат въприемани като екстремистки групировки. Ако има опасност (...) ще бъдем принудени да използваме сила", предупреди министърът.

Той обвини лидерите на опозицията, че не могат да контролират крайно настроените демонстранти, които са въоръжени и предизвикват боеве с милицията на места извън общия мирен протест. 

Преговорите продължават

Лидерът на партия „Удар" Виталий Кличко заяви, че водачите на опозицията ще продължат преговорите с президента Виктор Янукович за изход от политическата криза, предаде РИА Новости. „Ще продължим преговорите. Ние не отстъпваме. Държим позициите си на Площад "Независимост" и в регионите. При нас екстремисти няма", заяви Кличко.

ЕС иска мир и партньорство

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой осъди „неоправданото използване на сила и жестокостта на украинските власти срещу демонстрантите, по-голямата част от които мирни". „Изказвам най-искрените си съболезнования на семействата на загиналите. Всички виновни трябва да понесат своята отговорност. Желая най-скорошно оздравяване на стотиците пострадали, а също така призовавам незабавно да бъдат освободени всички, които са задържани заради това, че са участвали в мирните протести", заяви Ван Ромпой след срещата си с премиера на Полша Доналд Туск във Варшава.

Европейският съюз остава готов да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, стана ясно от думите на Ромпой. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай